Alacsonyabb áfát hoz az újév a tejágazatban

 

Új év, új árcímkék a tartós tejeken – január elsejétől öt százalék lesz a tartós tejek áfája. A változást a szakmai szervezetek üdvözlik, és úgy látják, hogy a hazai tejágazat helyzetét javítja a forgalmi adó mérséklése.

Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezetője azt reméli, hogy a forgalom 15-20 százalékát kitevő, jellemzően olcsó, dömping import tejek ezzel a döntéssel végleg eltűnnek a boltok polcairól.

Egy évtizeden keresztül tettünk hatósági bejelentéseket, jeleztük, hogy igen jelentős az áfacsalás az ágazatban, jellemzően a külföldről beszállított dobozos tejekkel – nyilatkozta Harcz Zoltán az M1 Summa című magazinjában.

A tejpiac fehéredését várják 

„Ha ez az áfakulcs január elsejétől öt százalékra csökken, akkor abban bízunk, hogy azok a nagykereskedők, akik még a 18 százalékos áfa miatt lehetőséget láttak abban, hogy van mit elcsalni, az ötszázalékos áfakulcs hatására kivonulnak, és öt százalékért nem kockáztatnak” – tette hozzá.

A tejpiac további fehéredését várja 2019-től az agrártárca is. Feldman Zsolt államtitkár azt mondta: az ultra magas hőmérsékleten kezelt tejek piacát torzító import tejek visszaszorításában már az elmúlt 6-8 évben is jelentős eredményeket sikerült elérni.

2011-ben a hazai polcokon a hazai jelöléses UHT tejek aránya 15-20 százalék környékén volt. Most, 2018-ban elmondhatjuk, hogy szívós munkával ezt sikerült 80-85 százalékra növelni. Reményeink szerint ezt fogja megkoronázni ezeknek a tejeknek az áfacsökkentése – közölte Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára.

Alapvető élelmiszernek számít a tej

Magyarországon a tej még mindig alapvető élelmiszernek számít, de már nem fogy belőle annyi, mint a rendszerváltás előtt. Akkor évente egy magyar 220 liter tejet fogyasztott, jelenleg pedig 160-170 litert.

Részletesebben megnézve: napjainkban körülbelül 60 liter tej az, amit megiszunk, és 100 liter tej az, amit megeszünk feldolgozott tej, például sajt formájában. Összehasonlításul: az unió nyugati országaiban 250 litert is elér a tejfogyasztás, de egyes skandináv országokban 400-450 liter tej és tejtermék kerül a családok asztalaira.

Feldman Zsolt szerint különösen a vaj- és sajtfogyasztásban van még potenciál a növekedésre. Az államtitkár azt várja, hogy a kisebb áfa lökést adhat az ágazat forgalmának.

Kereskedelem - tej - vásárló - bolt

(Fotó: MTI)

Nem csak Magyarországon nőhet a tejfogyasztás

Az áfacsökkentések idején visszatérő kérdés, hogy a kereskedőé vagy a fogyasztóé lesz-e a különbözetből eredő haszon. A Terméktanács vezetője azt ígéri: január elsejétől a vásárlók 13 százalékkal alacsonyabb áron juthatnak hozzá a fenti termékekhez.

A tejterméktanácstag kiskereskedelmi láncok nyilatkozatban vállalták, hogy az áfacsökkentés mértékét teljes egészében átadják a fogyasztóknak. Ez azt jelenti, hogy ezen alapvető élelmiszer ára csökkenni fog, azaz bízunk benne, hogy a megivott tej mennyisége növekedni fog Magyarországon – húzta alá Harcz Zoltán.

A jövőben nem csak Magyarországon nőhet a tejfogyasztás. Egyes becslések szerint 2027-ig a világ tejtermelése akár 27 százalékkal is nőhet a jelenlegi méretéhez képest.