Októberben is nőtt az építőipari cégek száma

 

Ősszel sem lassítanak az építőipari vállalkozók, harminc százalékkal több az új, mint a megszűnő cég, ami már a 2000-es évek elején regisztrált növekedési arányokat idézi.

„Idén októberben 423 építőipari cégalapítás mellett 326 cégtörlés történt, ezzel a hazai ágazatok közül egyedülállóan már egy éve folyamatosan növekszik a szektorban lévő cégek száma” – mondta Pertics Richárd, az Opten céginformációs szolgáltató szakértője. Az építőipari cégek száma október végén 51 ezer körül volt, ami ugyan csak 1,5 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi értéknél, de az érték valójában igenis rendkívüli, hiszen ezt az eredményt folyamatos növekedéssel sikerült elérnie az ágazatnak egy folyamatosan zsugorodó hazai cégvilágban.

Hasítanak az egyéni vállalkozók is

Az ágazatban az egyéni vállalkozók száma ennél is dinamikusabban növekszik. Január-október között 9100 építőipari egyéni vállalkozó kezdte meg tevékenységét, ezzel az ágazatban működő egyéni vállalkozók száma meghaladja a 45 ezret.

A növekedési számok egyértelműen az építőipari termelés növekedésének lendületéből fakadnak. Szeptemberben az építőipari termelés 25 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értéket, de 2018 minden hónapjában hasonló növekedési számokat regisztrált a KSH.  A magas keresletet azonban nem tudja kiszolgálni teljes egészében a szektor fejlődése, egy év alatt 9,9 százalékos árnövekedést produkált az ágazat, ami egyértelmű jele a túlfűtöttségnek.

Veszélyek

A túlfűtöttség különösen veszélyes lehet, ha hozzávesszük, hogy a szektor jelentős része likviditási problémákkal küzd. „A kormányzati ösztönzők esetleges visszaesése, vagy egy potenciális globális gazdasági hullámvölgy könnyen kártyavárként döntheti össze a szereplők jelentős részét” – hívja fel a figyelmet a veszélyekre az Opten szekértője. Csak 2018 októberében 690 cég ellen indult valamilyen végrehajtási eljárás, tehát egyes cégek még ebben a túlfűtött környezetben sem tudnak megfelelő anyagi háttérrel működni.

Bővebben a témáról itt  olvashat.