Több pozitív hatása lehet a meghosszabbított határidejű kedvezményes lakásáfának

 

Elfogadta az Országgyűlés a lakásáfa szabályozásra vonatkozó törvényjavaslatot. Az adócsomag részeként 2023 végéig meghosszabbították a kedvezményes áfakulcs alkalmazását.

Első körben nem változtattak a határidőn, az épülő társasháznak szerkezetkész állapotban kellett lennie – jelentette ki Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője. Hozzátette, további kedvezmény az beruházók számára, hogy ha november elsejéig megkapták a hivatalos építési engedélyt, akkor 2023-ig elég elkészülniük a lakásfejlesztéssel. A kedvezményes adómérték az ingatlan legkésőbb 2023. december 31-én történő étékesítéséig alkalmazható. Fontos azonban, hogy a társasházakat a határidőig kulcsrakész állapotban át is kell adni – mondta Benedikt. Hozzátette, a vásárlók felé is él a kedvezményes 5 százalékos áfa.

Stabil maradhat a kínálat

A törvény értelmében a 300 négyzetméternél kisebb, egylakásos ingatlan, illetve a 150 négyzetméternél nem nagyobb többlakásos társasházban kialakított lakások vásárlói élhetnek a kedvezményes áfakulccsal. A szakértő szerint a kínálat a következő években is stabil maradhat.

A most elfogadott módosításokkal elhúzódhat a jelenlegi, úgynevezett „lakásépítési bumm”, és várhatóan nem esik vissza az új lakások kínálata 2020. január elsejével – jelentette ki Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági elemzője. Mint mondta, ha az építtetők még most kisebb társasházak építésébe kezdenek, és azok szerkezetkész állapotba kerülnek a következő év végéig, a vevők 2020-ban vagy 2021-ben is az 5 százalékos áfakulccsal vehetik meg a lakásokat.

Bővült a hazai ingatlanpiac

Az 5 százalékos adókulcs két évvel ezelőtti bevezetésével a hazai ingatlanpiac európai viszonylatban is jelentősen bővült. Ezzel együtt az építőipar is egyre több embernek biztosít munkát. Az 5 százalékos áfa egy csapásra fellendítette a lakásépítés piacát, párosulva a csokkal – mondta Grabarics Gábor, a Grabarics Építőipari Kft. tulajdonosa.

Úgy véli, az intézkedések visszahozták azt a lendületet, amely a 2000-es évek fordulóján volt tapasztalható. Bízik benne, hogy a jövőben fennmarad ez a kedvező gazdasági környezet mind a fejlesztők, mind a kivitelezők, mind pedig a vásárlók számára.

Nagy az érdeklődés a leendő új lakások iránt

Még csak az előkészületek folynak, de nagy az érdeklődés a leendő új lakások iránt az egyik rákospalotai projektnél. Karacs László, a kft. ügyvezetője azt mondja, most kezdték az építkezést, és a leendő ügyfelek megkeresését. Úgy véli, ha ezekből a jelentkezőkből 10-15 százalék tényleges vevővé válik, akkor elmondható, hogy értékesítették az épülő 60 lakás 50 százalékát.

A határidők meghosszabbításának eredménye lehet, hogy a készülő beruházásokat is időben be tudják fejezni az építtetők. Az 5 százalékos lakásáfa a már elkezdődött projekteknél is több segítséget jelent – mondta el Steiner István, a Biggeorge Property Zrt. projektvezetője. Hozzátette, ez lehetőséget ad a nyugodtabb kivitelezésre és a határidők betartására a beruházók részéről. A vásárlók pedig magasabb minőségben és a szerződésben foglalt határidőben vehetik át lakásaikat.

A Pénzügyminisztérium az elfogadott módosítást az ágazati szereplők közreműködésével fogalmazta meg.