Mi az üzleti siker titka?

 

Hogyan lehet egy jó ötlettel meghódítani a világot? Hogyan lehet megújulni, s egy befutott tradicionális családi vállalkozást átadni a fiatal generációnak? A hirado.hu-nak ezekre a kérdésekre válaszoltak sikeres üzletemberek, akik a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége által rendezett fiatal vállalkozók hetén tartottak előadást.

A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége (Fivosz) 2018. november 12–18. között a világ 170 országához hasonlóan, Magyarországon már tizenegyedik alkalommal rendezi meg a fiatal vállalkozók hetét. A program mottója a Vállalkozz az életre, az előadók pedig arról beszéltek hogyan válhat egy vállalkozó sikeressé, és hogyan kezelheti, illetve vonhatja le a tanulságokat a sikerből.

(Fotó: Fivosz)

(Fotó: Fivosz)

Türelem, bizalom, tanulás

Pintér Katalin, a Gerbeaud tulajdonosa a hirado.hu-nak elmondta, fontosnak tarja, hogy beszéljen a generációváltásról, mert a saját bőrén tapasztalta, hogy ez egy tanulási folyamat. Nem létezik olyan matematikai képlet, amelynek segítségével megoldhatók a különféle vállalkozói feladatok. Ugyanakkor minden cég más, eltérő a felépítése, vagy az iparág, amelyben tevékenykedik. Ezért mindenkinek saját magának kell azt a céget átadó módszert kidolgoznia, amelynek segítségével beléphet egy már működő, vagy akár tradicionális vállalkozás irányításába a fiatal generáció.

Mint mondta, nincs tökéletes recept. Figyelni kell egymásra, tisztelni kell egymást, folyamatosan tanulni kell. Az alap a szakmai tudás és az alázat – mondta. Egy céget átvenni, majd vezetni, nagyon sok munka. A túléléshez pedig türelem kell. Az, hogy egy fiatal türelmetlen, alapvetően jó, hiszen meg akarja oldani a feladatot. Az idősebb embernek, főleg, ha ő maga építette fel a céget – ebből kilépni, és úgy átadni a vállalkozást, hogy ne legyen kézi irányítás – nem egyszerű feladat. Ez az ellentét gyakorta megmutatkozik a családi vállalkozásoknál – fogalmazott Pintér Katalin. Azt tanácsolta, a fiatal legyen türelmes, az idősebb pedig bízzon a fiatalban, és tanítsa türelmesen. Ha ez megy, akkor vannak megoldások. Ha nem megy, a cég is sérül. „Ugyanakkor mindezt én nem problémának, hanem feladatnak nevezem” – mondta.

Őszintének és becsületesnek kell lenni az üzleti életben

Parókától a farmereken át egészen Hollywoodig címmel tartott előadást a rendezvénysorozaton Andy Vajna üzletember, a magyar filmipar fellendítésével megbízott kormánybiztos, aki Los Angelest is meghódította. A hirado.hu-nak elmondta, ha megvan az ötlet, amit meg szeretne valósítani egy fiatal vállalkozó, azt tanácsolja, bízzon magában, higgyen a sikerben, és tartson ki, s ne adja fel az első akadálynál. Még a vállalkozás megindításakor állítson fel egy tervet, szabályokat, amiket be is tart.

Hangsúlyozta, mindenekelőtt legyenek őszinték magukhoz a fiatal vállalkozók, és soha ne csapjanak be másokat. Szerinte talpraesettnek kell lenni, és a legfőbb motiváció az legyen, hogy: „Legyél te a világon a legjobb!” Ha ezeket betartják, nincs is más hátra, mint a kőkemény munka. Rengeteget kell dolgozni, de azt úgy, hogy a vállalkozó élvezze minden percét, s közben ne a pénzért hajtson, mert az majd az elért eredmények jutalma lesz – fogalmazott.

Humánum, optimizmus, felkészültség

Palásti József, a Fornetti egykori alapítója lapunknak úgy fogalmazott: „A mai napig pékmesternek és nem a mai értelemben vett üzletembernek tartom magam. A Fivosz 11 éve tart rendezvényeket, ezalatt öt-hat alkalommal vettem részt a Fivosz-héten, hogy tapasztalataimmal segítsem a fiatal vállalkozókat. Én most kezdő, újrakezdő kisvállalkozóként vagyok jelen.”

Elmondta, ha sikeres vállalkozó akar lenni valaki, akkor humanistának kell lennie, szeretnie kell az embereket, a munkatársakat, az üzleti partnereket, hiszen ők is hozzájárulnak a sikeressé váláshoz. Optimista életszemlélettel, felkészülten, kész tervekkel kell rendelkezni. S aki nem bízik a világ fejlődésében, az maga sem jut előre.

Palásti József, a Fornetti alapítója (Fotó: Fivosz)

Palásti József, a Fornetti alapítója (Fotó: Fivosz)

Véleménye szerint napjainkban nem is olyan nehéz vállalkozni, mint a rendszerváltáskor, amikor még pénz nélkül játszották a piacgazdaságot, most viszont a pénz elérhető. Úgy vélte, ha a humanizmus, optimizmus, üzleti terv, szakmai felkészültség és alázat adott, akkor ma pénzt szerezni nem nehéz. Titkok, csodák nincsenek – szögezte le Palásti József, és hozzátette: céltudatosan kell dolgozni azzal a kreativitással, amellyel a magyar emberek rendelkeznek.