Távfűtés hevítheti a lakáspiacot

 

A magas költségek miatt a lakások árát nagyban befolyásolja, hogy milyen fűtési rendszerrel működnek. Az okos városokban eljöhet a távfűtés reneszánsza.A fővárosban autózók bosszúságára jó pár hete kerülgethetik a munkagödröket az Erzsébet-híd környékén, ahol éppen a belváros felé tartó új távhővezetéket fektetik le. Az átmeneti kényelmetlenség eredményeként azonban a pesti belváros levegőszennyezettsége bizonyára csökkenni fog – és ez nem csak az életminőséget növeli, de az ingatlanok árát is.

A távfűtés megítélése évtizedeken keresztül nem volt éppen jó, főleg azért, mert a fűtést nehezen lehetett szabályozni. Aztán a kilencvenes évek elején még hirtelen nagyon drágává is vált ez a fűtési módozat, ami miatt – aki csak tehette – igyekezett megválni a távfűtéses lakásától, főleg, ha az panel volt.

Sok mindennek meg kellett változnia ahhoz, hogy a távfűtéses lakások piaci megítélése 180 fokos fordulatot vegyen. A panelkorszerűsítési program keretében sok helyen hő-alközpontokat hoztak létre, szigetelték a házak homlokzatát, kicserélték a nyílászárókat, radiátorokat, és megteremtették az egyedi mérés lehetőségét is. Ezzel sokat spóroltak a lakók, és a komfortérzetük is nőtt. A távhőszolgáltatás kedvezményes, öt százalékos áfakulcs alá sorolása versenyképessé tette a távfűtést más fűtési megoldásokkal szemben.

A távfűtéses lakások (zömükben panelek) megítélése a fentiek miatt pozitív fordulatot vett. Ma már kifejezetten keresett és kedvelt lakóingatlan a panel, amelyek drágulása az elmúlt években általában meghaladta az azonos környék téglalakásaiét is. Ha létezik a fűtési módozatok megítélésének hierarchiája a városokban, akkor annak valahol az alján helyezkednek el a kályhák, ezt követik a gázkonvektorok. A házközponti fűtés már előkelőbb helyen van, de a korábbi rossz élmények, kényelmi és költségszempontok alapján elsősorban a cirkófűtéses lakások helyezkednek el a dobogó legfelső fokán. Melléjük zárkózhat most fel a távhő.

Bővebben a témáról itt  olvashat.