Hárommilliárdos beruházással épült csomagolóanyag-üzem Hatvanban

 

A hazai csomagolóanyag-forgalom értéke eléri a magyar GDP 1,6 százalékát, és jelentős szerepe van az exportunkban is – jelentette ki Varga Mihály a Nordfilm Packaging Kft. új gyártóüzemének átadó ünnepségén.

A magyar csomagolóipar európai mértékkel is meghatározónak számít, amit számos nemzetközi szakmai elismerés is jelez. A hazai csomagolóanyag-forgalom értéke eléri a magyar GDP 1,6 százalékát, és jelentős szerepe van az exportunkban is – jelentette ki Varga Mihály a Nordfilm Packaging Kft. új gyártóüzemének átadó ünnepségén.

Varga Mihály pénzügyminiszter és Nagy-Kaszap László, a Nordfilm Packaging Kft. ügyvezetője a cég új csomagolóanyag-üzemének átadásán (Fotó: MTI/Komka Péter)

Varga Mihály pénzügyminiszter és Nagy-Kaszap László, a Nordfilm Packaging Kft. ügyvezetője a cég új csomagolóanyag-üzemének átadásán
(Fotó: MTI/Komka Péter)

A tárcavezető felhívta a figyelmet arra, ennek a szektornak együtt kell fejlődnie az iparral, az új környezetvédelmi és fogyasztói elvárások átalakulásával is, ezért a kormány valós segítséget kíván nyújtani a magyar vállalatoknak ahhoz, hogy megfeleljenek a kihívásoknak megállják a helyüket a nemzetközi versenyben is. Az ezt a célt szolgáló intézkedések egyike a Nagyvállalati Beruházási Támogatási Program, amelynek keretében a Nordfilm Packaging Kft. hárommilliárd forint összköltségű beruházást valósított meg 1,3 milliárd forint kormányzati támogatással.

Új típusú foglalkoztatáspolitikai intézkedések

Varga Mihály a legfrissebb növekedési adatokat ismertetve kijelentette: a gazdaság bővülésének üteme olyan magasra emelkedett, amelyre az elmúlt több mint két évtizedben csak nagyon ritkán volt példa. A harmadik negyedévben öt százalékkal, az uniós átlag kétszeresét is meghaladó mértékben bővült a magyar gazdaság, ami az Európai Unió harmadik legjobb teljesítménye.

A pénzügyminiszter kitért arra is: az egyre több ágazatban és térségben jelentkező munkaerőhiány rávilágít arra, hogy új típusú foglalkoztatáspolitikai intézkedésekre van szükség. Ezért a kormány képzésekkel és pluszjuttatásokkal segíti a közfoglalkoztatottak átlépését a versenyszférába, elindította a munkaügyi hivatalok átalakítását Hajdu-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, figyelmet fordít a női és időskori foglalkoztatás bővítésének elősegítésére, valamint támogatja a munkanélkülieket abban, hogy vissza tudjanak térni a munkaerőpiacra.

Száz új munkahely

A miniszter a vállalatról szólva elmondta, a Nordfilm beruházása összhangban van a kormány iparpolitikai céljaival, ugyanis olyan magyar tulajdonú csomagolóanyag-üzem jött létre, amely döntően exportpiacokra termel. A cég a fejlesztés révén a legmodernebb technológiákat és eljárásokat alkalmazva magas hozzáadott értékű termékeket állít majd elő, több mint száz új munkahelyet biztosítva a térségnek.