Gyűlik az alapanyag a kaposvári cukorgyárban

 

Eddig 340 ezer tonna tisztított répa került be a Kaposváron üzemelő egyetlen magyarországi cukorgyárba (Magyar Cukor Zrt.) a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének (CTOSZ) adatai alapján – írta a Világgazdaság.

Január végén várható a betakarítás vége, a szövetség több mint 900 ezer tonna répára számít, szemben a tavalyi 1,17 millió tonnával – olvasható a gazdasági napilap a csütörtöki számában. Tavaly 16 százalékos cukortartalom esetén a tonnánkénti 22-23 eurós alapárra 3,4 eurót fizetett a cukorgyár. Ennél magasabb cukortartalomnál felár járt, az alacsonyabbnál levonás.

Az idei termésnél csak a tonnánkénti 22 eurós alapár a biztos, ami szintén a 16 százalékos cukortartalomra vonatkozik, így – a gyengébb minőség miatt – a tavalyinál alacsonyabb lesz az egy tonnára jutó ár, ráadásul a hozam is kisebbnek tűnik az elmúlt évinél. A mostanáig betakarított termény cukortartalma 15,1 százalék, a 2017-es átlag 16,7 százalék volt.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felmérése alapján az agrártárca azt közölte, hogy egy héttel ezelőttig a 15,4 ezer hektáros termőterület csaknem 60 százalékán végeztek a betakarítással, több mint 570 ezer tonna répát gyűjtöttek be.