Milliárdos támogatás a kkv-k munkahelyteremtésére

 

Csaknem kétmilliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert el 141 vállalkozás a Mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak támogatása elnevezésű program keretében – jelentette be Bodó Sándor államtitkár.

Több mint kilencszáz új munkahely létesítéséhez, valamint csaknem kétezer álláshely megőrzéséhez járul hozzá a kormányzat, érdemben javítva a kkv-szektor versenyképességét a Mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak támogatása” program segítségével. Ennek révén csaknem kétmilliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert el 141 vállalkozás – jelentette be Bodó Sándor, foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkár.

Közölte, a program korábbi kiírásainak köszönhetően az utóbbi években mintegy ötvenmilliárd forint segítségével összesen csaknem 26 ezer új munkahelyet sikerült létrehozni Magyarországon.

Tartós foglalkoztatás

Az államtitkár ismertette: a munkahelyteremtő beruházási támogatás célja a foglalkoztatottak számának további növelése és a tartós foglalkoztatás biztosítása Magyarországon. A korábbi pályázati kiírásokhoz képest a kiegészítő támogatások összege növekedett, valamint egy új kiegészítő támogatással érintett munkavállalói kategória is megjelent a kisgyermekes nők munkavállalásának elősegítése érdekében. Az új kiírással folytatódhat a hátrányos helyzetű térségek felzárkóztatása is, a munkaerőpiac területi különbségeinek csökkenésével párhuzamosan.

Támogatási összegek

Bodó Sándor hozzátette, a támogatás keretében többek között új eszközök, gépek beszerzése, ingatlanvásárlás, bérleti díjak, vagy lízing költségek számolhatóak el. A pályázónak kétéves foglalkoztatási és hároméves fenntartási kötelezettséget kell vállalnia. A támogatás mértéke új munkahelyenként 1,5 millió forint, ezen felül a vállalatok kiközvetített álláskereső foglalkoztatása esetén új munkahelyenként hétszázezer forint, 12 hónap alatt kizárólag közfoglalkoztatási jogviszonyban foglalkoztatott személynél vagy hatodik életévét be nem töltött gyermekét nevelő nő esetében új munkahelyenként 1,5 millió forint lehet. Emellett a kedvezményezett járásokban vagy településen új munkahelyenként további négyszázezer forint kiegészítő támogatás kapható – tájékoztatott az államtitkár.