Még öt évig megmaradhat a kedvezményes lakásáfa

 

Várhatóan még öt évig, azaz 2023. december végéig marad az öt százalékos áfakulcs az idén november elsején már építési engedéllyel rendelkező lakások eladásakor. A meghosszabbított kedvezmény azon családi házakra is vonatkozik, amelyek építését bejelentették az elsejei határidőig.

A javaslatot még el kell fogadnia az Országgyűlésnek, de ha ez megtörténik, akkor az talán lelassíthatja az árak növekedését. Lazulhat az építőipar most rendkívül feszített tempója – legalábbis ebben reménykednek az érintettek –, miközben azért a már felújításra is felvehető kibővített CSOK-nak lehet keresletélénkítő hatása, egyáltalán nem utolsó sorban a szakemberekre.

A döntés az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének javaslatára születhet meg. Az érvek között szerepelt, hogy ne törjön meg a lakásépítések jelenlegi lendülete, illetve a javaslattal több ezer peres ügyet lehet megelőzni – magyarázta Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke az M1 Szemtől szembe című műsorában. Hozzátette, megközelítőleg 20 ezer lakásról van szó, melyeknek gyakorlatilag az átmeneti idejét szeretnék kinyújtani.

Kedvezőbb lehetőségek

Ha az Országgyűlés elfogadja a javaslatot, az minden fél számára sokkal kedvezőbb lehetőségeket biztosít – jelentette ki Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Elmondta, a beruházók így egy kiszámíthatóbb és jobban ütemezhetőbb lakásfejlesztést tudnak majd betervezni, amelyeket kevesebb áfakulccsal árazhatnak be, és ez a vevők számára is ígéretes lehet, hiszen az öt százalékos áfakulcs esetében akár kedvezőbb áron férhetnek hozzá az ingatlanokhoz.

Egyre több új lakás épül Nyíregyházán (Fotó: MTI/Balázs Attila)

A fennálló különbözettel kapcsolatban Koji László elmondta, a beruházók ezt nem tudják majd „lenyelni”, mert az esetek többségében megkötött, magánjogi szerződésekről van szó, amelyek négyzetméter áranként az öt százalékos áfát tervezik be. A szerződések nagy többségénél ez költségemelkedést fog jelenteni, mert az áfakülönbözetet be kell fizetnie az ingatlanfejlesztőnek és a kivitelezőnek – magyarázta.

Lassuló árnövekedés?

Balogh László kitért arra, hogy jelenleg nagyon drágán kelnek el az új lakások. Budapesten a lakások átlagos négyzetméterára meghaladja a 750 ezer forintot, ami azt jelenti, hogy egy körülbelül 50 négyzetméteres lakásért több mint 35 millió forintot kell fizetni átlagosan, de a többi nagyvárosban is jelentős árakkal kell számolni.

Mint mondta, a keresletnek is van egy felső teljesítőképessége, hogy megfizethetőek maradjanak a lakásárak, ezt a célt szolgálja a javaslat, amely ha nem is állítaná meg teljesen, de lassítaná az árak növekedését – mutatott rá Balogh László.

Kereslet és kínálat növekedése

Koji László úgy véli, a keresletnek és a kínálatnak is növekednie kell a jövőben, hiszen jelenleg ott tartunk, hogy éves szinten 18-20 ezer lakás épül fel, azonban ennek a számnak legalább a 25-30 ezret kellene elérnie Magyarországon. Hozzátette, 2019-ben mérséklődhet az anyag és a fuvarozás ára is a lakások építésénél, amelyek további árcsökkenést vonhatnak maguk után.

Balogh László hangsúlyozta, az öt százalékos áfa azokra a lakásokra is vonatkozhat, amelyek már szerkezetkész állapotba kerülnek 2019 végéig, és az adásvételi szerződést benyújtották a földhivatalnak.

Felhívta a figyelmet arra, hogyha életbe lépnek az új jogszabályok, és meghirdetik őket, résen kell lennie mind a beruházónak, mind pedig a vevőknek, hogy a rájuk vonatkozó új ingatlanokra milyen szabályok vonatkoznak, és hogyan kell meghatározni az áfakulcsokat.