Az ingatlanbefektetéseket az erős amerikai piac hajtja

 

A globális ingatlanbefektetések volumene az előző év azonos időszakához képest 3,6 százalékkal, a 2018 harmadik negyedében pedig 1,2 százalékkal emelkedett, rögzített árfolyamon számolva – derül ki a CBRE, kereskedelmi ingatlan-tanácsadó adataiból. Figyelembe véve az amerikai dollár erős felértékelődését, a globális befektetési volumen az év során 5,9 százalékkal nőtt.

Az amerikai piac – amely a befektetések több mint felét jelenti – az előző év azonos időszakához képest 17 százalékkal bővült 2018. harmadik negyedévére, és ez jelentősen hatott a globális ingatlanbefektetési piac növekedésére is – közölte a CBRE.

Az amerikai befektetési piac növekedését olyan jelentős vállalati tranzakciók erősítették, mint például a GGP 15 milliárd dolláros felvásárlása a Brookfield által a és a Prologis 8,5 milliárd dolláros ügylete a DCT Industrial Trust megvételével. A vállalati tranzakciók nélkül az amerikai ingatlanbefektetések volumene a harmadik negyedév végéig 2,3 százalékkal nőtt. A legvonzóbb részpiacok, a szálloda- és társasházi ingatlanok jelentős, 23 és 14 százalékos bővülést tudtak felmutatni. Az irodai ingatlanok értékesítése viszonylag gyenge első félév után 2018 harmadik negyedében 13 százalékkal emelkedett. Az ipari és kiskereskedelmi ingatlanok értékesítési szintje csökkent az egy évvel korábbi szinthez képest, de ezt ellensúlyozta a fúziók és akvizíciók fellendülése.

A határokon átnyúló befektetések az Egyesült Államok piacán meghaladták a 28 milliárd dollárt – beleértve a vállalati ügyleteket is –, avagy a teljes befektetési forgalom 18 százalékát a harmadik negyedévben, ami a második legjobb negyedévet jelenti 2015 vége óta. A Kanadából és Szingapúrból származó befektetések a forgalom nyolcvan százalékát tették ki és 2018-ban eddig a szingapúri (+35%), svájci (+53%) és németországi (+13%) tőke beáramlása nőtt a leginkább.

Bővebben a témáról itt olvashat.