Elmarad a drasztikus áremelkedés az ingatlanpiacon

 

Miután 2023 év végéig marad a kedvezményes lakásáfa, a beruházóknak nem kell kapkodniuk, az árak nem szöknek majd az egekbe, az ügyfelek pedig milliókat spórolhatnak meg.

Ismeretes, Varga Mihály pénzügyminiszer jelentette be, hogy a kormány javaslata alapján 2023. december 31-i továbbra is kedvezményes, öt százalékos áfakulcs alkalmazható azon új lakóingatlanok értékesítésekor, amelyek 2018. november 1-jén végleges építési engedéllyel rendelkeztek.

A bejelentés többek közt azért is kulcsfontosságú, mert rengeteg volt a bizonytalansági tényező, és most nyitott kérdésekre kaphatnak válaszokat a beruházók és az ügyfelek egyaránt – fogalmazott Vincze Krisztián, a GDN Ingatlanhálózat Hitelközpontjának vezetője. Elmondta, főszabály szerint a kedvezményes adókulcs jövő év végéig lett volna hatályban, de ez drasztikus áremelkedést hozott volna a piacon.

„Mindenki számára kedvező, hogy a kormány időben rendezi a helyzetet. A törvénymódosításnak köszönhetően nem lesz hirtelen drágulás az ingatlanpiacon, emellett nőni fog az öt százalékos adókulccsal elérhető lakások száma” – fogalmazott a szakember.

Mint mondta, mostanáig félő volt, hogy a beruházók a kapacitásokat áthelyezték volna a félkész ingatlanokra.

Bővebben a témáról itt olvashat.