Nemzetközi jegybankelnöki csúcs Budapesten

 

Első alkalommal Budapest ad otthont a Kína és a kelet-közép-európai országok jegybankelnöki 16+1 csúcstalálkozójának. A magyar és a kínai jegybank közös szervezésében november 9–10-én találkozik Orbán Viktor miniszterelnök Ji Kang (Yi Gang) kínai jegybankelnökkel. Matolcsy György, az MNB elnöke pénteken nyitja meg a csúcstalálkozót.

A kelet-közép-európai országok és Kína együttműködési platformjának, a 16+1 együttműködésnek az ötlete 2011-ben, a Budapesten megrendezett Kína–Kelet-Közép-Európa Gazdasági és Kereskedelmi Fórum után született. Emlékezetes, hogy 2017 novemberében szintén hazánk adott otthont a 6. Kína–Kelet-Közép-Európa (16+1) csúcstalálkozónak, ahol a kelet-közép-európai országok és Kína kormányfői – összegezve az elmúlt öt év fejleményeit – megállapodtak, hogy a 16+1 együttműködést a jegybankokra is kiterjesztik – tájékoztatta a hirado.hu-t a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Közölték, az együttműködésben részt vesz Kína, valamint 11 EU-tagállam: Bulgária, Csehország, Észtország, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Románia, Szlovákia, Szlovénia és 5 nem uniós állam: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Macedónia, Montenegró és Szerbia. Az együttműködésben részt vevő 16 ország Európának az a térsége, amely már most is a kontinens gazdasági növekedésének motorja, és amely további dinamikus növekedés előtt áll.

Egy övezet, egy út

Utaltak arra: a Magyarország és Kína közötti kapcsolatoknak a kormány által meghirdetett keleti nyitás politikája 2010-ben adott új lendületet, és szélesítette ki a magyar–kínai kapcsolatokat, Magyarország pedig az európai országok közül elsőként csatlakozott a kínai Egy övezet, egy út kezdeményezéshez.

A jegybank kiemelte: a pénteki találkozón részt vesz a kínai jegybank 2018 márciusában kinevezett új elnöke, Ji Kang (Yi Gang), aki feladataiban és hatáskörében megerősített jegybankot vehetett át. Ji Kang (Yi Gang) elődje, a 15 évig a kínai jegybank élén álló Csou Hsziao-csuan (Zhou Xiaochuan) 2017 novemberében járt Magyarországon, Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György jegybankelnök jelenlétében vehette át az MNB Lámfalussy-díj kitüntetését.

Yi Gang kínai jegybankelnök (Fotó: Getty Images/SeongJoon Cho/Bloomberg

Yi Gang kínai jegybankelnök (Fotó: Getty Images/SeongJoon Cho/Bloomberg

Hangsúlyozták, a kínai jegybank első számú vezetőjén kívül a rendezvényre hazánkba érkezik további négy kelet-közép-európai ország jegybankelnöke – Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Románia, Litvánia –, hat ország jegybankjának alelnöke (Bulgária, Csehország, Észtország, Lengyelország, Montenegró, Szerbia), három jegybank pedig felső, illetve középvezetői szinten képviselteti magát: Lettország, Szlovákia, Szlovénia. Emellett az Európai Központi Bank is megfigyelőt küld a rendezvényre.

A találkozó várhatóan tovább erősíti Magyarország vezető szerepvállalását a 16 államból álló kelet-közép-európai régióban a Kínával való pénzügyi és jegybanki kapcsolatok fejlesztése terén.