Csaknem kéttucatnyi engedélyt vont vissza a jegybank

 

Jelentősen erősítette a jegybank az elmúlt években a pénzügyi piacokon – a szolgáltatók mellett – a közvetítők felügyelését is. Legfrissebb határozataiban 23 független pénzpiaci közvetítő tevékenységi engedélyét vonta vissza. A jegybank összesen 2,3 millió forint felügyeleti bírságot is kiszabott az majd kéttucatnyi közvetítőre.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) folyamatos felügyelése keretében ellenőrizte, hogy a független pénzpiaci közvetítők – alkuszok, többes ügynökök és többes kiemelt közvetítők – miként tesznek eleget a hitelintézeti törvényben, illetve a jegybank vonatkozó rendeletében előírt féléves adatszolgáltatási kötelezettségüknek.

A törvény 2017. januári módosítása nyomán ugyanis a független pénzpiaci közvetítők – többek közt a vezető állású személyének büntetlen előélete, jó üzleti hírneve és legalább 3 éves szakmai gyakorlata, valamint a kötelező felelősségbiztosítás megléte mellett – az MNB-rendelet szerint rendszeres adatszolgáltatás teljesítésére is kötelesek. A közvetítői működésre jogosító engedélyt csak olyan szolgáltató kaphatja meg, amely a jogszabályban meghatározott vagy azon alapuló adatszolgáltatásra felkészült, s vállalja annak folyamatos teljesítését.

Az MNB megállapította, hogy a jelenleg 434 adatszolgáltatásra kötelezett független pénzpiaci közvetítő közül 23 piaci szereplő – több jegybanki felhívás és határozati kötelezés ellenére – nem teljesítette ezen adatszolgáltatási kötelezettségét. Az adatszolgáltatás a működési engedély birtoklásának előfeltétele, így azt az engedély meglétének teljes időtartama alatt akkor is teljesíteni kell, ha a közvetítő esetleg időlegesen nem végez szakmai tevékenységet.

A megfelelő adatminőség és a jogszabályszerű adatszolgáltatás biztosítja, hogy a felügyeleti hatóság és maguk a közvetítők is valós képet kapjanak a piac működéséről, s proaktívan kezelhessék az esetlegesen felmerülő kockázatokat. A jegybank ezért – mint azt egyéb pénzügyi intézményekkel kapcsolatos korábbi határozatai is jelzik – kiemelt szigorral lép fel az adatszolgáltatás teljesítését felróhatóan elmulasztó piaci szereplőkkel szemben.

Bővebben a témáról itt olvashat.