Fogyasztóvédelmi oktatás indul fiataloknak

 

Huszonkét középfokú oktatási intézmény, mintegy 1200 diákjának tart a Budapesti Békéltető Testület és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara közösen ingyenes fogyasztóvédelmi előadásokat.

A tudatos fogyasztóvá nevelés, a fiatalok jövőbeni vállalkozó kedvének megalapozása és szakmai tudásuk erősítése – többek között ezek a céljai a Budapesti Békéltető Testület (BBT) és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) nagyszabású, közös oktatási programjának a fővárosban – tájékoztatott a BBT.

Közölték, a középiskolások a mindennapokban számtalan kereskedői ajánlattal találkoznak, akár az áruházakban, de még inkább az interneten, így különösképpen felértékelődik a tudatos fogyasztói döntéshozatal szerepe. Magabiztos fogyasztóvédelmi ismeretekkel akkor rendelkeznek a diákok, ha erre megtanítják őket, akár gyakorlati példák útján, de ugyanúgy a vállalkozókedvüket is megalapozhatják, segíthetik ezek az ismeretek.

Hatékony fogyasztóvédelem nem létezhet vállalkozások nélkül. Épp ezért a BBT és a BKIK ingyenes fogyasztóvédelmi előadásokat tart a fővárosi középiskolákban. Huszonkét középiskola jelezte, hogy élni kíván az előadások lehetőségével, és összesen 1200 diák számára igényelték azt.

A BBT tagjai többek között olyan témákban erősítik a fogyasztói tudatosságot, mint az internetes vásárlás fogyasztóvédelmi lehetőségei, például a 14 napos visszaküldés. Ám ugyanúgy választ kapnak a diákok arra is, milyen jogok illetik meg a vásárlót a hibás termékek esetében, vagy épp, hogy mit lehet tenni, ha a megajándékozottnak nem tetszik a termék. Tisztában lesznek azzal is, hogy a vállalkozásoknak érdemben kell foglalkozniuk a fogyasztók panaszával, akár szóban, akár írásban tették azt meg, vagy hogy mire való a vásárlók könyve. Magabiztosan érvényesítik később jogaikat az ingyenes, gyors eljárást kínáló, kereskedelmi és iparkamarák mellett működő békéltető testületek előtt. Mindezek különösen aktuális témák a közelgő karácsonyi ünnepek előtt.

Bővebben a témáról itt olvashat.