A negyedéves GDP-adatok javíthatták a gazdasági kilátásokat

 

A magyar gazdaság növekedési kilátásait nem az év eleji túlzott óvatosság, hanem a vártnál jobb negyedéves GDP-adatok miatt javíthatták a nemzetközi szervezetek – utalt az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) új előrejelzésére Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató közgazdásza az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában.

Az EBRD csütörtökön közölte, hogy Magyarországon idén 4,3 százalékos, 2019-ben 3,3 százalékos gazdasági növekedéssel számol, vagyis 0,5 és 0,3 százalékkal javította a májusban kiadott előrejelzését.

Regős Gábor szerint a kedvező folyamatok mögött a beruházások és a fogyasztás állhatnak. Különösen a tartós fogyasztási cikkek forgalombővülése volt jelentős, hiszen – mint mondta – ezek beszerzését a válság miatt sok háztartás halogatta. Hasonló okok állhatnak az építőipar felfutását eredményező ingatlanvásárlások és felújítások mögött is – tette hozzá.

A szakértő hangsúlyozta, hogy Európa keleti fele is jól teljesít az EBRD összesítése szerint, de Törökország gazdasága egyre nagyobb gondokkal küzd.