Fókuszban az innovációs célú közbeszerzések

 

Az innovációs célú közbeszerzések elterjedésének előmozdítása érdekében kötött együttműködési megállapodást az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Közbeszerzési Hatóság.

A szakmai összefogás támogatja a kormány céljait és az innováció élénkítését. Az együttműködési megállapodást Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke írta alá a Közbeszerzési Hatóság Középpontban az innováció című konferenciáján.

A Közbeszerzési Hatóság egyik kiemelt célkitűzése, hogy támogassa a környezetkímélő, a fenntartható és az innovatív közbeszerzések elterjesztését, legyen szó építési beruházások megvalósításáról vagy termékek és szolgáltatások beszerzéséről. A Közbeszerzési Hatóság tematikus képzései és konferenciái a közbeszerzési jogalkalmazás megkönnyítését, valamint a rendeltetésszerű joggyakorlat elterjesztését segítik elő. Az idei konferencián az innovációs előnyök megismertetése és kiaknázása volt terítéken. A kormány kiemelt stratégiai célja az innovációs, illetve kutatás-fejlesztési tevékenység élénkítése. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, illetve a Közbeszerzési Hatóság ezért együttműködési megállapodást kötött annak érdekében, hogy fokozzák az innovációs célú közbeszerzések hatékonyságát és elterjedését.

„Kiemelt feladatunk, hogy megteremtsük az innovatív közbeszerzések előmozdításának lehetőségeit, megismertessük a szakemberekkel a nemzetközi és hazai szabályozást, és az elérhető jó gyakorlatokat. Célunk az is, hogy a hazai vállalatok hatékonyságát ily módon növeljük. A tapasztalatcsere elősegítésével szeretnénk erősíteni a hazai kis- és középvállalkozások innovációs képességét, a versenyképesebb technológiák megjelenését” – érvelt Rigó Csaba, a Közbeszerzési Hatóság elnöke a szervezet Középpontban az innováció című konferenciáján, ahol Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel közösen aláírták az együttműködési megállapodást.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Közbeszerzési Hatóság innovációs útmutatót készített, melyet a megállapodásban foglaltak szerint folyamatosan frissítenek, közösen további konferenciákat szerveznek, illetve együttműködnek az innovatív szempontok közbeszerzési eljárásokba történő beépítése érdekében.