Túl sokba kerülhet a félretankolás

 

Életbe lépett az az EU-s irányelv, mely szerint valamennyi európai uniós országban új, egységes üzemanyagcímkével kell ellátni a benzinkutak töltőoszlopait. A félretankolás valós veszély: a Generali Biztosító – a Hibás tankolás kiegészítő biztosítás bevezetése óta –több millió forintot fizetett ki ügyfeleinek az autókban keletkezett kár után.

Egy 2014-ben hozott EU-s irányelv előírja, hogy 2018. október 12-től valamennyi európai uniós országban egyforma módon is jelölni kell az üzemanyagfajtákat a töltőállomásokon. Ennek következtében itthon a már jól megszokott benzin és gázolaj (dízel) felirat mellett, új jelölések is lesznek: a benzin típusú üzemanyagok „E” jelzést kapnak, míg a diesel típusúak „B” betűvel lesznek jelölve. Ugyan a rendelet célja – miszerint harmonizálják ezeket a jelöléseket Európa-szerte – érthető, félő, hogy főleg a kezdeti időszakban az új „betűk” miatt sokan akár félre is tankolhatnak majd.

Hazánkban a bevezetés fokozatos lesz, de mostantól egy ideig nem tanácsos reflexből nyúlni a töltőpisztolyért, mert könnyen akár többszázezres kárt okozhatunk a benzin és a gázolaj felcserélésével.

Bár az autógyártók és a benzinkutak különböző figyelemfelkeltő jelzésekkel és technikai megoldásokkal folyamatosan próbálják kiküszöbölni a hibás tankolás lehetőségét, az autótulajdonosok – főleg figyelmetlenségből – eddig is gyakran tévesztettek. Mindezt a Generali Biztosító adatai is alátámasztják: a Komplett casco szerződések mellé díjmentesen nyújtott Hibás tankolás kiegészítő biztosítás bevezetése óta a társaság mintegy száz kárt fizetett ki félretankolás miatt. Az autókban keletkezett kár átlagosan negyvenezer forintot tett ki, de ez az összeg ennek a többszöröse is lehet, attól függően, mennyire új (és drága) az autónk és, hogy mikor észleljük a hibát.

Bővebben a témáról itt olvashat.