Több milliárdot fektetnek egy tőkealapba, amelyben nem csak a profit a fontos

 

Elméletileg minden befektetésnek társadalmilag hasznosnak kellene lennie, most azonban úgy tűnik, különbséget teszünk befektetés és társadalmilag hasznos befektetés között. A Magyar Fejlesztési Bank (MFB), a Társadalmi Hasznosságú Befektetők Egyesülete (THBE), valamint az Európai Beruházási Alap (EIF) 6,25 milliárd forint tőkebefektetéssel Social Impact Fund elnevezéssel társadalmi hasznosságú tőkealapot indít.

A Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában Bernáth Tamás, az MFB vezérigazgatója egy ellenpéldát hozott fel a téma kapcsán. Kifejtette: korábban olyan befektetési alap is létezett a világon, ami Vice Fundnak, vagyis Bűn Alapnak nevezte magát. Ez kifejezetten olyan iparágakba fektetett be, amelyekről a társadalom többsége azt gondolja, hogy egy nem annyira helyes befektetési út. Ilyen iparág például a fegyverkereskedelem.

Bernáth elmondta: az MFB és a másik két társaság most ennek ellenkezőjét szeretné megvalósítani, vagyis egy társadalmi hasznosságú tőkealapot. Olyan elemeket szeretnének kiemelni a befektetési lehetőségekben, amik hosszabb távon olyan társadalmi hasznosságot hordoznak, amelyek nem okvetlenül és azonnal forintosíthatók.

Nyíregyháza, 2010. március 12. Tarjáni István gurul ki kerekesszékével munkahelyének udvarára. A gerincműtét után tizenhét évesen félig lebénult, kerekesszékes informatikus négy éve dolgozik a csaknem háromezer embert foglalkoztató nyíregyházi Start Rehabilitációs Foglalkoztató Nonprofit Kft.-nél. 2010-ben 10 milliárd forinttal kevesebb támogatást kapnak azok a szervezetek, akik fogyatékos, vagy megváltozott munkaképességű embereket alkalmaznak; ez a tavalyi, a foglalkoztatásra szánt 56 milliárd forintos össztámogatás közel húsz százalékos csökkenését jelenti. A vállalkozások egy része tevékenységének beszüntetésére kényszerült, így 2009 márciusa és decembere között több mint 4 ezer, megváltozott munkaképességű dolgozó munkahelye szűnt meg a normál bértámogatásos és a költségkompenzációs cégek esetében. MTI Fotó: Balázs Attila

Képünk illusztráció. (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Hozzátette: olyan befektetésre kell itt gondolni, ahol kifejezetten azon alkalmazotti köröket preferálják a vállalkozók, amelyek amúgy a munkaerőpiacról kiszorulnának. Ilyenek például a nehéz élethelyzetben lévő emberek, a fogyatékkal élők vagy az olyan korcsoporthoz tartozók, akik nehezen foglalkoztathatók – fogalmazott.

Szebb célért tudnak dolgozni

Amennyiben ilyen cégeket találnak, akkor egyértelmű, hogy hosszútávon a forintban mért hatásnál nagyobb, szebb célért tudnak dolgozni – hangsúlyozta a vezérigazgató.

Eddig is az állam feladataihoz tartozott az, hogy a társadalom minden tagját felkarolja, akár befektetési értelemben is – hangzott el a felvetés a műsorban. Bernáth Tamás elmondta, az állam jelenleg is ezt csinálja, az MFB-n keresztül is, hiszen a bank egy állami tulajdonú bank.

Hozzáfűzte azt is, hogy az államnak általános kötelezettsége az, hogy a társadalmi hasznosságra figyeljen, a piacnak pedig az, hogy hozamot termeljen.

Üzleti és emberi érdek

Bernáth szerint ez a kettő tud úgy metszetet produkálni, hogy legyen társadalmi hasznosság és hozam is. Egy ilyen tőkealap nem veszi át a demográfiai törekvések költségvetési feladatát és munkaerőpiaci szerepét, azonban mégis felmutat egy olyan lehetőséget, ahol a magánemberek jól felfogott üzleti érdekből is ezeket a csoportokat tudják bevonni a munkaerőpiacra, vagy olyan találmányokba tudnak befektetni, amik az emberek életét szebbé és jobbá teszik – emelte ki Bernáth.

A vezérigazgató elmondta: a társadalmi hasznosság és a pénzügyi hozam tökéletesen egybe vág az MFB-csoport küldetésével, azonban az is igaz, hogy konkrétan ezt a fajta befektetési céltársaság-csoportot eddig nem derítette fel még senki.

Mérhető siker pár éven belül

Tájékoztatott: hivatalosan tíz év az alap befektetési ideje, ami azt jelenti, hogy a most átadott tőkével tíz év múlva kell elszámolnia az alapkezelőnek, hogy hova sikerült befektetnie, és azt, hogy milyen megtérüléssel tudta visszahozni. Illetve természetesen be kell számolni arról is, hogy tudták-e teljesíteni azokat a mutatókat, amiket a társadalmi hasznosság szempontjából kell mérni – mondta.

Hozzátette: a siker mértékének méréséhez is tíz év kell. A vezérigazgató biztos benne, hogy az első pár évben látszani fog, hogy mennyire van komoly kereslet az ilyenfajta befektetésre, és mennyire találnak jó céltársaságokat a befektetésre.

A teljes beszélgetés itt meghallgatható: