Többet pazarolnak a fogyasztók, mint a feldolgozók

 

Felmérések szerint az Európai Unióban a fogyasztók élen járnak az élelmiszerpazarlás tekintetében, azonban a feldolgozók számára is vannak lehetőségek a veszteségek csökkentésére. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara igyekszik a fejlődést elősegíteni az élelmiszer előállítók körében.

Élelmiszeripari koordinátor-hálózatot alakított ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A testület ezzel a lépéssel az élelmiszer előállító vállalkozások iparágon belüli fejlődését kívánja elősegíteni. A kamara szerint ugyanis a magyar élelmiszeriparnak alapvetően két fő feladata van: az egyik, hogy a hazai mezőgazdasági termelésből származó élelmiszer alapanyagok minél nagyobb részét képes legyen felhasználni, másrészt hogy abból jó minőségű terméket állítson elő a magyar lakosság számára – hangzott el a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorában.

Felvetették, vajon tudunk-e megfelelő hozzáadott értékkel élelmiszeripari terméket előállítani úgy, hogy közben minimálisra csökkentsük az élelmiszerpazarlást.

(Fotó: Shutterstock)

A kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Pozitív visszajelzések

A NAK öt éve alakult meg, amivel egy nemzetközi szinten is szokatlan helyzet alakult ki. Míg korábban az Agrárkamara egy önkéntes tagságon alapuló köztestület volt, illetve csak a mezőgazdasági termelőket foglalta magába, az újjáalakulás keretei között a törvény betűje okán kötelező tagság jött létre és az élelmiszeripari feldolgozók is bekerültek a kamarába – tájékoztatott Éder Tamás a NAK élelmiszeriparért felelős országos alelnöke.

Elmondta: az elmúlt évek tapasztalatai alapján úgy vélték, hogy a tagokat napi szinten megtalálni képes hálózatot kell kiépíteni. Ezért is jött létre az élelmiszeripari koordinátor-hálózat. Az ebben dolgozók feladata, hogy a tagokhoz ellátogassanak, az ő véleményüket, álláspontjukat összegyűjtsék, ezzel szeretnék az élelmiszeripari előállítók és a döntéshozók közötti információáramlást felélénkíteni – hangsúlyozta Éder Tamás.

Elmondta: a koordinátorok szeptember elején álltak munkába, néhány hetes felkészítés után. Az eddigi tapasztalatok szerint meglehetősen pozitív visszhangja van a látogatásoknak.

Veszteség vagy pazarlás?

A műsorban felvetődött az, hogy az élelmiszerpazarlást legtöbbször a fogyasztókhoz szoktuk kapcsolni, de vajon mennyiben kötődik ez az élelmiszeripari előállítókhoz. Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke a műsorban elmondta, a téma kapcsán tisztázni kell két fogalmat. Az egyik az élelmiszerveszteség a másik pedig az élelmiszerpazarlás. A gazdálkodó többnyire törekszik arra, hogy ne pazarolja az élelmiszert, de egyes mezőgazdasági és termelési helyzetben veszteség érheti őt – fogalmazott.

Elmondta: az élelmiszerbanknál azon dolgoznak, hogy amennyiben adott esetben az élelmiszerveszteség nem csökkenthető, de fogyasztható élelmiszerről van még szó, akkor ezeket a megsemmisítés helyett inkább rászoruló családokhoz jussanak el.

Cseh Balázs elmondta, napi rendszerességgel keletkeznek olyan élelmiszerveszteségek, amelyek átadhatóak lehetnek a rászoruló családok részére, ezzel csökkentve az élelmiszerpazarlást Magyarországon.

Anyagi és élelmiszeri veszteség

Éder Balázs egyetértett azzal, hogy fontos különválasztani az élelmiszerfelesleg és élelmiszerpazarlás fogalmait, amiket egyébként nehéz szétválasztani. Tájékoztatott: amíg egy mezőgazdasági termékből feldolgozott élelmiszer lesz, veszteség keletkezik, aminek két formája van. Az egyik a természetes technológiai feldolgozási veszteség. A másik pedig a nem természetes, amikor a gyártás során technológiai problémákból kifolyólag nem megfelelő termék keletkezik.

Hozzátette: az Európai Unióban két éve történtek becslések a termékpálya egészén, hogy az egyes szereplők milyen arányban felelősek azért a veszteségért, ami az ételek megromlásából adódnak. Ezek alapján az derült ki, hogy a veszteség több mint fele a fogyasztónál keletkezik – mondta Éder.

Kihangsúlyozta, minden feldolgozónak célja és érdeke, hogy minimalizálja az élelmiszer előállítása során keletkezett veszteséget, hiszen nemcsak élelmiszeri, de anyagi veszteséget is okoz ez számára. Éder elmondta, ezt segíti számos európai uniós projekt és a NAK is.