Alig van vízi áruszállítás a Duna alacsony szintje miatt

 

Jelentősen csökkenhet idén az áruszállítás a Dunán a folyó alacsony vízszintje miatt, a bajai és a paksi kikötőkben eddig az éves átlagforgalom fele teljesült.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közlése szerint szerdán tovább csökkent a Duna vízszintje, Budapestnél 43-44 centiméterre. Az alacsony vízszint rekordja már megdőlt Adonyban, Dunaújvárosban, Dunaföldváron, Pakson és Domboriban. Ez várható csütörtökön Bajánál és Mohácsnál is. Az OVF szerdán hajnalban megtiltotta a teherhajóknak a folyón való közlekedést.

Az alacsony vízállás valamennyi dunai kikötőt súlyosan érintette, a hajókat a szokásos, kétméteres merüléshez képest 1,2-1,5 méteres merüléssel lehetett megrakodni – mondta Szalma Béla, a Magyar Dunai Kikötők Szövetségének elnöke az MTI-nek. A hazai dunai kikötők az utóbbi évtizedek egyik legrosszabb évüket zárhatják, forgalmuk összességében legalább 30 százalékkal csökkenhet – tette hozzá.

A dunai kikötők Magyarországon évente átlagosan 6-8 millió tonnás forgalmat bonyolítanak le, amelyből mintegy 2-3 millió tonna gabona. A mostani, kisebb forgalom miatt a kikötők raktárai is telítettek – jegyezte meg a szövetség elnöke.