Ifjúsági Garancia Program a fiatalok foglalkoztatásáért

 

Átlépte a százezer főt az Ifjúsági Garancia Programban részt vevő fiatalok száma, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a fiatalok munkanélkülisége harmadára csökkent 2010 óta – jelentette be Varga Mihály.

Az Ifjúsági Garancia Program olyan 25 év alatti fiataloknak nyújt segítséget, akik nem dolgoznak, és oktatásban, képzésben sem vesznek részt. A programba országosan eddig több mint százezer fiatal lépett be, közülük mintegy 68 ezren bértámogatással helyezkedtek el, 33 ezren pedig a helyi munkaerőpiaci igényeknek megfelelő képzésben vettek részt – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter.

A cél a fiatalok munkanélküliségének csökkentése

Közölte, a kormány kiemelt feladatának tekinti az ifjúsági munkanélküliség csökkentését. Mint mondta, főként az Ifjúsági Garancia Programnak, a munkahelyvédelmi akciónak és az aktivitást ösztönző intézkedéseinek köszönhetően a 2010-es mintegy harminc százalékról mára tíz százalék közelébe sikerült csökkenteni az ifjúsági munkanélküliséget.

A tárcavezető hangsúlyozta, 2010 óta Magyarországon nőtt a harmadik leggyorsabb ütemben a 15–24 éves fiatalok foglalkoztatási szintje. Míg a 28 tagállam átlagában mindössze 0,7 százalékponttal emelkedett a fiatalok foglalkoztatási rátája, addig Magyarország 10,7 százalékponttal tudta javítani ezt a mutatót. A kormány a 2014–2020 között rendelkezésre álló uniós forrásokból több mint 240 milliárd forint felhasználásával valósítja meg a fiatalok elhelyezkedését segítő Ifjúsági Garancia Programot.

Várják a jelentkezőket

A fiatalok a kormányhivatalokon és járási hivatalokon belül működő Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálaton keresztül léphetnek be a rendszerbe és vehetik igénybe a Ifjúsági Garancia Program segítségét. A járási hivatalok foglalkoztatási osztályain továbbra is várják a 25 év alattiak jelentkezését annak érdekében, hogy a legjobb megoldást sikerüljön megtalálni a fiatal jövője szempontjából – tette hozzá a miniszter.