Hétszázmilliárd forint várja gazdáját

 

Egy közelmúltbeli pénzpiaci felmérés szerint csaknem negyvenezer hazai cég, közülük többnyire a legkisebb, egy-két fős vállalkozások tudnának még mintegy hétszázmilliárd forint hitelt igénybe venni, ám bizonyos okból mégsem teszik. Pedig a hitelnyújtást a monetáris irányítás és más gazdasági szereplők is ösztönzik. Mi tartja vissza a mikrovállalatokat a hitelfelvételtől, és hogyan juthatnak mégis hozzá egy nagyobb összegű hitelhez? Mutatjuk.

A mikrovállalatok nem tudják, és nem is hiszik, hogy hitelképesek, vagy nem találnának kezest – ez az egyik oka annak, hogy a legkisebb vállalkozások nem igényelnek hitelt – fejtette ki Takács Nikoletta, a Sberbank mikrovállalati vezetője. Másodsorban: miközben olcsó hitelekkel teli a piac, számukra nem az ár a legfontosabb tényező. A minél kevesebb adminisztráció, vagyis az igénylés egyszerűsége és a folyamat gyorsasága a mikrovállalkozásoknak fontosabb, mint az árazás – ismertette a szakértő.

Utóbbi problémára több hitelintézet is megoldást  kínál, ugyanis a legkisebb vállalkozások piaca  több százmilliárdos hitelpiaci lehetőség. A legtöbb kisvállalkozásnak nincs a birtokában nagy értékű gép vagy ingatlan, amit felajánlhatnának hitelbiztosítékként, sokszor a mikrovállalatok tulajdonosai csak a saját vagyonukat tudják felajánlani biztosítékként, amivel a családi ezüstöt kockáztatnák.  A bankoknak fontos, hogy a mikrovállalatok megfelelő biztosítékokat tudjanak felajánlani a hitelek mögé – fejtette ki Takács Nikoletta.

A banki szakértő szerint a mikrovállalati ügyintézés sok tekintetben jobban hasonlít a lakossági, mint a nagyvállalati ügyfélkörre. Részben a volumen miatt, részben pedig a személyes kapcsolattartás miatt, ami szintén sajátja ennek a szektornak. Így előnyt élvez a piacon az a hitelintézet, aki szakszerűen tudja megszólítani a mikrovállalkozásokat, és – nem mellesleg – a „sok kicsi sokra megy” elvén nagyobb részt tud kihasítani a több százmilliárdos hitelpiacból.