Erre elég a csok a lakásvásárlásnál

 

A 60-70 négyzetméteres lakások Miskolcon, Kaposváron és Salgótarjánban a legolcsóbbak, míg Budapesten egy ekkora új lakás átlagos négyzetméterára hétszázezer forint fölött van. A csok átlagos összege a használt lakások vásárlóinak vidéken egy extra félszobát, az új lakások esetében kapható tízmillió forintos támogatás pedig a fővárosban egy szobával nagyobb ingatlant is eredményezhet.

A vidéki nagyvárosokban is élénk a lakáspiaci kereslet, a gyermekes háztartások számára megfelelő 60-70 négyzetméteres használt lakások ára a különböző megyeszékhelyeken 10-25 millió forint között mozgott október elején. A legolcsóbban Salgótarjánban, Kaposváron és Miskolcon lehet lakáshoz jutni, 10-14,7 millió forintból jön ki egy 60-70 négyzetméteres lakás. A legdrágább megyeszékhelyek között van Debrecen, Győr és Székesfehérvár, ezekben a városokban 20,5-25 millió forintba kerülnek a szóban forgó lakások – derül ki az Ingatlan.com legfrissebb elemzéséből.

Balogh László, a szakportál vezető gazdasági szakértője azt mondta, hogy a használt lakások esetében leginkább a vidéki nagyvárosokban, megyeszékhelyeken jelenthet szintlépést. Akár egy félszobával is megnövelheti az alapterületet az igényelhető állami támogatás, amelynek átlagos összege idén 1,5 millió forint volt. A csok segítségével Salgótarjánban, Kaposváron, Miskolcon, Szolnokon, Pécsen, Tatabányán átlagosan 6-9 négyzetméterrel nagyobb lakást vásárolhatnak az igénylők a használtlakás-piacon.

A szakember hozzátette: Budapesten ugyanez a másfél millió forintos támogatás átlagosan három négyzetméterrel nagyobb használt lakásra lehet elegendő. Az átlagos csok összege pedig a vásárláskor fizetendő négy százalékos illeték teljes egészét is fedezheti egy maximum 37 millió forint értékű használt ingatlan esetében.

Bővebben a témáról itt olvashat.