Többségben a készpénzes vevők a lakáspiacon

 

Továbbra is van tér a hazai ingatlanpiac bővülésére – derül ki a Duna House elemzéséből. A lakáshitelek elérhetősége és a bérek emelkedése lehet a további növekedés fő mozgatója. Ugyan drasztikusnak tűnhet az elmúlt néhány évben zajló, és jelenleg is tartó lakásár-emelkedés, a reálértéken mért árak még csak most haladják meg a tíz évvel ezelőtti értékeket.

„A Duna House Hitelcentrumának adatai alapján tíz ügyfélből csupán 3-4 személy igényel hitelt a vásárlás lebonyolításához, amely eredmény összhangban áll a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legutolsó lakáspiaci jelentésével is. A lakásárak emelkedésével párhuzamosan az elmúlt években ugyan nőtt a hitellel vásárlók aránya, azonban még mindig csak az ügyletek 30-40 százalékánál kérnek jelzáloghiteles segítséget ügyfeleink. A hazai hitelállomány Európában is alacsonynak számít, tehát ezen a téren is bőven van tér bővülésre” – nyilatkozta Benedikt Károly a Duna House elemzési vezetője.

Az MNB riportjából kiderül, hogy a lakáspiaci tranzakciók 45 százalékához kapcsolódik hitelfelvétel, amely az előző évi adatokhoz képest hat százalékpontos növekedést jelent. A Duna House idei utolsó negyedéves adatai ennél is erősebb készpénzes dominanciát mutatnak, amely az ingatlanközvetítő hálózatnál megjelenő magasabb befektetői arányú ügyletekkel magyarázható.

Bővebben a témáról itt olvashat.