Új algoritmus a sikeres vállalati pénzfelhasználáshoz

 

A legalább százmillió forint kutatás fejlesztési (K+F) támogatást elnyerő cégek csupán 31 százaléka tudta öt év alatt a támogatás minimum kétszeresével növelni az összesített eredményét. Az eredmények javítása érdekében a Via Credit kidolgozott egy algoritmust, amivel növelhető a sikeres projektek száma.

Csaknem kilencszáz olyan céget vizsgált meg a Via Credit, amelyek az elmúlt 15 évben legalább százmillió forintos K+F pályázati nyertesek voltak. Az adatokat az elnyerés előtti három évre, illetve az azt követő öt évre vizsgálták. Arra keresték a választ, hogy mi történt ezen cégekkel a nyerés utáni öt évben.  Tudtak-e növekedni a kapott támogatásnak köszönhetően? A kiindulópont szerint a támogatás felhasználása akkor tekinthető hatékonynak, ha a kedvezményezett a támogatás legalább kétszeresével növelni tudja összesített EBITDA-ját (üzemi eredmény + amortizáció) öt év alatt.

„Ez akár elvárható is lenne, hiszen a legtöbb esetben ez mindössze annyit jelent, hogy 5-15 százalékkal növekszik a cég. Ennek ellenére arra jutottunk, hogy a százmilliós K+F támogatást elnyerő cégek alig 31 százaléka tudott öt év alatt a támogatás több, mint kétszeresével növekedni” –mondta Papadimitropulosz Alex, a Via Credit pályázati tanácsadó ügyvezető igazgatója.

A nyertesek méretét vizsgálva, a mikrovállalkozások 13-, a kisvállalkozások 21-, a közepesek 41-, a nagyvállalatok 56 százaléka tudta a támogatás kétszeresével növelni öt éves kumulált EBITDA értékét. Ha jobban belegondolunk a kapott értékek úgy javulnak, ahogy a cégméret nő. Azért is van drasztikus ugrás a középvállalati méretnél, mert ott már könnyebben meg tud térülni a többszázmilliós támogatás.

Bővebben a témáról itt olvashat.