Ötmillió-ötszázezer forintra bírságolta az MNB a Centrál Takarék Szövetkezetet

 

A hitelintézetnek az MNB döntése alapján ez év december végéig orvosolnia kell az általa elkövetett pénzforgalmi jogszabálysértéseket.

Az MNB hétfői, a honlapján közzétett közleménye szerint a jegybank megállapította, hogy a hitelintézet megsértette a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvény, a pénzforgalom lebonyolításáról szóló 2009. évi MNB-rendelet, valamint a fizetési számla váltásáról szóló kormányrendelet több előírását is.

A jegybank döntése szerint a takarékszövetkezet megsértette egyebek mellett a keretszerződés megkötését megelőző tájékoztatásra, a keretszerződés tartalmára, a felelősségi és kárviselési szabályokra, a fizetési művelet összegének visszatérítésére, a kedvezményezett ügyfelek fizetési számláján történő haladéktalan jóváírásra, a hatósági átutalások szabályszerű kezelésére, valamint a fizetési számlaváltáshoz kapcsolódóan a fizetési számla megszűntetésére vonatkozó rendelkezéseket.

Az MNB a hitelintézet terhére rótta fel, hogy a takarék számos vonatkozásban megsértette a pénzforgalmi jogszabályokban foglalt előírásokat, a jogszabálysértő állapotot több esetben huzamosan, a szerződési feltételeket rögzítő dokumentumokban, informatikai rendszerben, illetve a takarék belső eljárásrendjében tartották fenn.

Közölték: az MNB a pénzforgalmi ellenőrzési tevékenysége során kiemelten veszi figyelembe az ügyfelek jogainak megsértését. A fizetési lánc két végén lévő ügyfelek ugyanis a fizetést illetően nem feltétlenül érintkeznek közvetlenül egymással, így eltérő információjuk van a fizetési műveletek lebonyolításáról, bizonyos adatokkal pedig egyáltalán nem rendelkeznek.

Az MNB ezért különösen fontosnak tartja a pénzforgalmi szabályok betartásának ellenőrzését, elítél minden jogszabályszegést, és ennek megfelelően a továbbiakban is kellő szigorral fog fellépni a pénzforgalmi szolgáltatást nyújtó intézmények ellenőrzése során – közölte a jegybank.