Megjelentek a permetező drónok a mezőgazdaságban

 

A magyar mezőgazdaság az elmúlt években hatalmas fejlődésnek indult, folyamatosan nőtt az ágazat kibocsátása, de még mindig van hová fejlődnie. Az Agrárközösség rendezvényén olyan eszközöket mutattak be, amelyek segítségével még hatékonyabb lehet a termesztés.

A rendszerváltozás után jelentős mértékben visszaesett a mezőgazdaság kibocsátása. Bár az elmúlt 8-10 évben már valóban jelentős a kibocsátásnövekedés (50 százalékkal nőtt 2010-hez képest), azonban, ha Nyugat-Európához hasonlítjuk az eredményeket, bőven van még mit tenni ezen a területen – fogalmazott Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója.

A természeti adottságaink kiválóak, így a termelés korszerűsítésével orvosolható a lemaradás. Most minden forrást arra fordítunk, hogyan lehet még eredményesebb és versenyképesebb termelés – mondta el Nagy István agrárminiszter. Hozzátette, ez olyan intézkedéseket jelent, mint a nyersanyagtermelés gazdaságosabbá és nyereségesebbé tétele, a feldolgozóipar és a hűtőházak korszerűsítése, illetve az élelmiszeripar egész spektrumának fejlesztése – derült ki az M1 Magyar Gazda című műsorából.

Precíziós technológia

A gazdák a pénzügyi és a természeti forrásokat akkor tudják a leghatékonyabban felhasználni, ha együttműködnek, és modern módszereket alkalmaznak a termesztésben. Ezt a precíziós technológiát állította középpontba az Agrárközösség rendezvénysorozata is.

Két fő célja van a rendezvénynek, az egyik, hogy a gazdák megismerjék a mezőgazdaság jelenlegi legmodernebb technológiáját, a permetező drónt. A másik pedig a precíziós gazdálkodás jelentőségének bemutatása, amely szerint a legmodernebb eszközök alkalmazásával kell a kivitelezést biztosítani ahhoz, hogy a lehető legnagyobb termésátlag legyen kinyerhető a jelenlegi területekből – magyarázta Török Gyula, az Agrárközösség ügyvezetője.

Segítenek a növényzet állapotának felmérésében

A monitorozó drónokat adatgyűjtésre, a mezőgazdasági területek feltérképezésére lehet használni. A drónos felvételeket egy számítógépes szoftver segít kiértékelni, és az így kapott információk alapján a gazdálkodó világosan látja, hogy melyik táblarészleten milyen növényvédelmi munkákat kell elvégezni.

A drón segítségével növényi stresszhelyzeti térkép is készíthető, amely megmutatja, hogy a táblában melyik növény károsodott vagy betegedett meg, illetve készíthető klorofiltérkép, amely alapján megvizsgálható a növényzet levelében lévő makroelemszint, amely jelez, ha valahol tápanyagfelvételi probléma van a növényzetben.

A permetező drónok a táblák folt-, illetve állománykezelésekor is alkalmazhatók. Előbbinél egy monotoring drón készít felvételt, majd vegyszerező drónok bevetésével kezelik a problémát. Az állománykezelés pedig tavasszal lehet nagy segítség, amikor vizes a terület és nehéz mezőgazdasági járművel rámenni a földre. Ez esetben a drónok el tudják végezni a permetezést, illetve a későbbi fejlődési szakasznál, mint az érésgyorsítás és a napraforgó tányérvédelme is alkalmazható károsodás nélkül.

Kíméli a környezetet és a pénztárcát

Az eszköz egyszerre 20 percet képes a levegőben tölteni, ennyi idő alatt fogy ki a tartálya és az akkumulátora. Az akkumulátorokat azonban gyorsan lehet cserélni, illetve a föltöltés is rövid ideig tart.

A drónok nagy előnye a hagyományos permetező berendezésekkel szemben, hogy kevesebb vegyszert célzottabban juttatnak ki a növényekre, így a környezetet és a gazda pénztárcáját is kímélik.