Jó életpályát biztosít a szakma

 

Az idegenforgalom és a turizmus egyaránt vonzó pálya lett az elmúlt években a fiatalok körében, mert ebben látják a fejlődési lehetőséget. Olyan életpálya alakítható ki ezeken a területeken, amivel a szakma „aljáról” indulva a ranglétrát végig járva a csúcsig juthatnak a tanulók.

A kétkezi munka alulértékelődött, elismertsége még mindig nem olyan, mint amilyet érdemelne – mondta Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetségének (IPOSZ) társadalmi elnöke a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában.

Hozzátette: természetesen a béremelések következtében megemelkedtek a szolgáltatások árai, a munkaerőhiány is ebbe az irányba befolyásolta az árakat. Mára azonban már kijelenthető, hogy a jó szakmunkásokat valóban meg kell fizetni, de továbbra sem éri meg kóklerekkel dolgoztatni, ugyanis többe kerülhet az, ha nem szakképzett munkaerő végzi el a munkát.

Külföldi elszívó hatás

Antallfy Gábor, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének ügyvezető elnöke egyetértett a szakmunkások presztízséről szóló kijelentéssel. Elmondta, a kereskedelemben és a vendéglátásban is egyértelműen nagy a külföld elszívó hatása.

Mechatronikai technikusok standja a XI. Szakma Sztár Fesztiválon (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A szakképesítésük megszerzése után a szakmunkások a jobb munkakörülményekért, jobb fizetésért valamelyik európai országban próbálnak szerencsét – fejtette ki Antallfy Gábor. Hozzátette: hosszú távon tarthatatlan, hogy az itthon kiképzett kiváló szakemberek inkább külföldön vállalnak munkát.

Meg kellene becsülni a szakmát

Előtérbe helyeződik a pályaorientáció, amire még nagyobb hangsúlyt kellene fektetni – fejtette ki véleményét Németh László. Elmondta, sokakban az a kép él, hogy szakmákból megélni rendkívül nehéz, azonban az elnök szerint ez nem feltétlenül van így. Megfelelően meg kell ismertetni a pályaválasztás előtt álló gyerekekkel a műhelyeket, a mai munkakörülményeket – hangsúlyozta, majd hozzátette, a szülőket is be kell vonni ebbe az ismertetésbe, hiszen ők tudják leginkább befolyásolni gyermeküket.

Az elnök szerint vissza kellene állítani a szakmák megbecsültségét. Régen mesterembereknek hívták ezeket a szakembereket, már csak azért is, mert akik ilyen fajta lakossági szolgáltatást végeztek, azoknak mesteri vizsgát kellett tenniük – fejtette ki. A kiutat abban látják sokan, hogy érettségivel és továbbtanulással garantált a jólét. Németh László szerint azonban ez nem így van. Mindig is voltak és lesznek is olyan diákok, akik számára nehézséget jelenthet érettségi vizsgát tenni, számukra jó lehetőséget nyújt a szakmai tanulmány és a duális képzések.

A gyermekek a szakmákkal olyan jövőképet kaphatnak, amely kiutat jelenthet számukra, hiszen egy fejlődő munkaerőt jelentenek a mukaerőpiac számára – fogalmazott az elnök.

Az idegenforgalom és a turizmus egyaránt vonzó pálya lett az elmúlt évek során a fiatalok körében. Antallfy Gábor szerint azért, mert ebben látják a fejlődési lehetőséget. Számos példa van rá, hogy egy egyszerű szakácsból miként lett népszerű étteremtulajdonos. Olyan életpálya alakítható ki ezeken a területeken, amivel a szakma „aljáról” indulva a ranglétrát végig járva a csúcsig juthatnak a tanulók.