Júliusban 5,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom

 

Júliusban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 5,4 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 5,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit: a héthavi átlagnál alacsonyabb volt a júliusi növekedés, tavaly augusztus óta a legalacsonyabb volt a forgalom növekedése naptárhatástól megtisztított adat szerint – erősítette meg pénteken kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Júliusban  is a nem élelmiszer jellegű termékek csoportja mutatta a legnagyobb növekedést, a forgalom volumene összességében 9,4 százalékkal volt nagyobb a tavaly júliusinál, ami március óta legszerényebb emelkedés.  Ezen belül a bútorok és műszaki cikkek eladása 10,9 százalékkal nőtt a júniusi 11,9 százalék után, de azelőtt három hónapig nem volt kétszámjegyű növekedés.  A számítástechnikai és egyéb iparcikkek eladása 7,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A textilt, ruházati cikkeket és lábbelit árusító üzletekben 6,7 százalékos növekedést mért a KSH. Az illatszerek forgalma 9,4, a gyógyászati termékeké 5,6 százalékkal emelkedett.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, bár a kiskereskedelmi forgalomból 3,5 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 18,9 százalékkal emelkedett. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom 1,9 százalékkal nőtt. Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 2,5, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké pedig 0,4 százalékkal emelkedett. Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 3,5 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 18,9 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalma 5,6 százalékkal nőtt. Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 996 milliárd forint volt júliusban. Az országos kiskereskedelmi forgalom 45 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 37 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 18 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.