Hány havi nettóból jön ki egy lakás?

 

A legtöbbet Hajdú-Bihar megyében kell dolgozni egy debreceni ötven négyzetméteres lakásért. Budapesten kilenc évnyi nettó fizetés kell egy használt lakáshoz, egy új pedig 11,5 évnyi fővárosi nettó átlagkeresetből jön ki.

Az évek óta tartó lakáspiaci boom miatt jelentősen drágultak a lakások a különböző a nagyvárosokban, ugyanez igaz a nettó átlagfizetésekre is: az EU-n belül Magyarországon volt az egyik legnagyobb a bérnövekedés. Az Ingatlan.com legfrissebb elemzésében azt vizsgálta, hogy az egy-egy megyére jellemző – családi kedvezmény nélkül számolt – átlagos nettó havi kereset hányszorosából lehet az adott megyeszékhelyen megvásárolni egy ötven négyzetméteres új vagy használt lakást.

 

Ingatlan - ennyi év kell egy lakáshoz

Az országon belül Budapesten a legmagasabbak a lakásárak, az ingatlan.com-on a magánszemélyek és ingatlanközvetítők által meghirdetett ötven négyzetméteres használt lakások átlagára szeptember közepén 29,9 millió forint volt, az azonos méretű újakat pedig 37,5 millióért hirdetik. A fővárosi nettó átlagfizetés 272 ezer forint, azaz 9, illetve 11,5 évnyi keresetből jönnek ki a szóban forgó lakások. Meglepő azonban, hogy nem a fővárosban kell a legtöbbet dolgozni a lakásokért: Hajdú-Biharban a 9,2 évig kell félretenni a 178 ezer forintos nettó fizetést egy debreceni ötven négyzetméteres használt lakáshoz, illetve 11 évig és 9 hónapig kell spórolni ugyanígy egy új lakáshoz.

Bővebben a témáról itt olvashat.