Jövőre indul az új növekedési hitelprogram

 

Ezermilliárdos keretösszeggel, fix kamatozású növekedési hitelprogramot (nhp fix) indít 2019-ben a kis- és középvállalkozások hitelfelvételi lehetőségének további javítására a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa.

Elindítja Növekedési Hitelprogram Fix (NHP fix) elnevezésű, ezermilliárd forintos keretösszegű projektjét  a jegybank Monetáris Tanácsa. A program eddigi három szakaszában, mintegy négy év alatt mintegy 2800 milliárd forint összegben került sor hitelszerződések megkötésére. Ezt figyelembe véve az ezermilliárd forintos keretösszeg elégséges lehet arra, hogy az elkövetkező években érdemi hatást gyakoroljon a kis-és középvállalkozók (kkv) hitelezésére – áll a jegybank weblapján.

E szerint az igénybevételre vonatkozó időbeli korlátot jelenleg nem határozták meg. A kihelyezésnek banki kapacitáskorlátja nincs, a bankok akár két év alatt is képesek lehetnek kihelyezni ezermilliárd forintnyi kkv-hitelt, a kihasználtság időbeli alakulását döntően a kkvk részéről jelentkező kereslet befolyásolhatja.

A program legfontosabb paraméterei, illetve a lebonyolítás módja megegyezik az NHP korábbi szakaszaiban előírtakkal. Ennek megfelelően a refinanszírozási struktúra, a jogi- és informatikai keretek, a fedezeti követelmények, a hitelméret alsó határa, a maximális kamatmarzs változatlan marad. A korábbi szakaszokhoz hasonlóan, az MNB 0 százalékos kamat mellett biztosítja a hitelintézeteknek a refinanszírozási forrást, amelyet azok maximum évi 2,5 százalékos kamatmarzs mellett hitelezhetnek tovább a kkv-nak. A refinanszírozási hitelek maximális futamideje a korábbi szakaszokhoz hasonlóan.

MNB Ábra NHP FIX

Újdonságot jelent azonban, hogy az új konstrukció keretében csak három évnél hosszabb futamidejű hitelek nyújthatók, összhangban azzal a céllal, hogy növekedjen a hosszú és fix kamatozású hitelek aránya. A keretösszeg bankok közötti allokációjának részleteit az MNB a közeljövőben dolgozza ki. A keretösszeg hitelintézetek közötti allokációs mechanizmusának meghatározására a részletszabályok véglegesítése során kerül majd sor.

Bővebben a témáról itt olvashat.