A növekvő ingatlanpiac motorjai a vidéki kisvárosok

 

Budapesten és legnagyobb vidéki városokban zajlott a hazai ingatlanpiac tranzakciók mintegy negyven százaléka tavaly, derül ki a Duna House és a KSH lakóingatlanpiaci tranzakciószámadatait vizsgálva. Tavaly országosan 153 770 ingatlan cserélt tulajdonost, idén a szakemberek 160-180 ezer körüli tranzakciót várnak.

A TOP 10 forgalmat bonyolító várost a teljes forgalom arányában vizsgálva az elmúlt négy évben nyolc százalékpontos csökkenés tapasztalható, így a nagyvárosok 47 százalékos ingatlanpiaci részesedése a tavalyi évre 39 százalékra esett vissza. A legjelentősebb változás Budapesten történt, 2014-ben és 2015-ben a főváros még harminc százalék feletti részesedéssel rendelkezett, ami darabszámban 2015-ben negyvenezernél is több tranzakciót jelentett. Ez a tavalyi évben azonban már csak alig több mint 36 ezer adás-vételt és a teljes piacból csaknem 24 százalékos részesedést jelentett.

 

Duna House - Grafioszlop

„A vidéki nagyvárosokat vizsgálva az utolsó időszakban Győrben, Debrecenben és Miskolcon volt jelentős ingatlanpiaci bővülés, javarészt a sok újépítésű projektnek köszönhetően. A legnagyobb városok mellett azonban arányaiban és a tranzakciószámot tekintve is a kisebb vidéki városok növekedtek a legjelentősebben” – nyilatkozta Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője. „Számos olyan kis és közepes vidéki város található, amely az elmúlt évben tíz százalék feletti növekedést ért el az adás-vételek terén, ilyen volt például Tiszafüred, Fonyód, Dunaföldvár, Ajka, Szekszárd vagy Jászberény.”

Bővebben a témáról itt  olvashat.