Kapósakká váltak a klímás lakások

 

Sokkal nagyobb, 30-100 százalékkal nagyobb a kereslet a klímás panel- és téglalakások iránt. A légkondicionáló pedig egyre elterjedtebb, 2016-ban az eladásra kínált budapesti lakások alig több mint 18 százalékát hirdették klímásként, az idén ez az arány 23 százalékra nőtt. A klímás fővárosi panellakások átlagos négyzetméterára 496 ezer forintnál járt, ami több mint harminc százalékos drágulás jelent éves szinten.

Az idén több melegrekord is megdőlt, az időjárás pedig a lakáspiacra is hatással van, a klímás lakások ugyanis sokkal keresettebbek – derül ki az Ingatlan.com elemzéséből, amely az eladásra kínált, légkondicionálóval felszerelt fővárosi panel- és téglalakások piacát vizsgálta.

Száz százalékos különbségek is vannak

Az idén meghirdetett eladó klímás panellakásoknál az egy hirdetésre jutó érdeklődők száma minimum 30-50 százalékkal magasabb, mint az azonos városrészben lévő klíma nélküli lakások esetében, de van, ahol háromszoros, négyszeres a szorzó.

Az egyik legnagyobb kínálattal rendelkező XI. kerületen belül Őrmezőn például harminc százalékkal, a kelenföldi lakótelepen nyolcvan százalékkal, Gazdagréten pedig több mint száz százalékkal nagyobb volt a klímás panellakások iránti érdeklődés. A téglalakások esetében is jelentősek a különbségek: a lágymányosi városrészben szintén száz százalékos fölényben voltak a légkondicionálóval ellátott lakások, a XIII. kerületben Angyalföldön vagy éppen azújlipótvárosi téglalakások esetében is hatvan-száz százalékkal nagyobb az egy hirdetésre jutó érdeklődések száma a klímás lakások esetében.

 Több a klímás lakás – jelentős áremelkedés

A portál elemzéséből kiderül, hogy a fővárosban növekszik a klímás lakások aránya. A 2016-ban eladásra hirdetett budapesti lakásoknak alig több mint 18 százalékában tüntették fel az eladók, hogy van légkondicionáló, 2017-ban már 21 százalék felett volt a részesedésük, az idén pedig már 23 százaléknál járt ez az arány. Tehát 2016-ban körülbelül minden hatodik meghirdetett lakásban volt klíma, az idén már majdnem minden negyedik lakásra volt igaz.

Bővebben a témáról itt olvashat.