Áfalevonás: változások a holdingcégeknél

 

Változások figyelhetők meg a holdingtársaságok áfaköltségeivel kapcsolatban az Európai Unió bírósága által az elmúlt időszakban kiadott joganyagok alapján. Ezért célszerű felülvizsgálniuk az eddigi áfalevonási gyakorlatukat.

A holdingtársaságok olyan – jellemzően vagyonkezelő – vállalkozások, amelyek tevékenységének elsődleges célja más cégek részesedéseinek megszerzése és megtartása. A kialakult joggyakorlat szerint e tevékenység önmagában áfaszempontból nem minősül gazdasági tevékenységnek, így a holdingoknál keletkező költségek áfatartalmának levonása – adóköteles gazdasági tevékenység hiányában – főszabály szerint nem biztosított.

Az áfalevonási jog korlátozása különösen a részesedések megszerzésével, értékesítésével összefüggésben adódó költségek estében jelent problémát a holdingtársaságok számára. A holdingok által végzett tranzakciókhoz, így az érdekeltségek szerzéséhez és értékesítéséhez számos jelentős összegű költség kapcsolódhat, úgy mint tanácsadói díjak, ügyvédi díj, egyéb szakértői költségek.

„A holdingtársaságoknak jelentős áfás költségeik keletkezhetnek a működésükkel kapcsolatban is. Nem mindegy tehát, hogy a beszerzéseknél keletkező áfa végső teherként jelenik-e meg egy holdingnál vagy sem” – emelte ki Tancsa Zoltán, a Deloitte adó- és jogi osztályának partnere.

Mint mondta, a megoldás az Európai Unió bíróságának ítéleteiben keresendő. E szerint, ha egy holding részt vesz a leányvállalatai irányításában, és ezzel összefüggésben ellenértéket – például menedzsment díjat – is szed, már adóalanynak minősülhet, amire tekintettel megnyílhat az adólevonáshoz való joga. Az adólevonási jog azonban ebben az esetben sem automatikus, vizsgálni kell többek között, hogy a keletkező költségek milyen kapcsolatban állnak a holding tevékenységével. Emellett az általános működési költségek bizonyos típusai – iroda bérlet, közmű, könyvelés költsége – esetében sem egyértelmű, hogy azok minden esetben kapcsolódnak-e például a menedzsment szolgáltatáshoz, itt is lehetnek határterületek.

Bővebben a témáról itt olvashat.