A magyar GDP további növekedése várható

 

A Pénzügyminisztérium (PM) számításai szerint az idei második fél évben 4,3 százalékos GDP-növekedés várható az előző év azonos időszakához képest – közölte Hornung Ágnes pénzügyekért felelős államtitkár az M1 szerdai műsorában.

Az elmúlt évek kormány intézkedései nagyban segítették a magyar gazdaság önállósodását, amely így nem külső eladósodás révén, hanem belülről képes növekedni – fűzte hozzá. Az államtitkár hangsúlyozta: a magyar gazdaság a várakozások felett teljesít, a második negyedévben 4,6 százalékkal nőtt a GDP az előző év azonos időszakához képest, ilyen bővülésre pedig négy éve nem volt példa.

Elmondta: a kedvező adatok mögött a hosszú ideje jól teljesítő mezőgazdaság és ipar mellett a piaci szolgáltatások illetve a fogyasztás növekedése áll. A bővülés a 2017-ben bevezetett hatéves adó- és bérmegállapodásra is visszavezethető. A bérmegállapodás eredményeként a gazdasági szereplőknél többletjövedelem termelődik, amelyet fogyasztásra és szolgáltatásokra költhetnek – magyarázta.

Az államtitkár a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kitért arra is, hogy az ország több száz millió forintot spórolhatna a készpénzmentes fizetéssel. Kiemelte: Magyarországon a forgalomba levő készpénz mennyisége kiemelkedően magas, 2018-ban meghaladta a GDP 14 százalékát, míg az Európai Unióban ez 8 százalék körüli. A Pénzügyminisztérium pénzügyi tudatossági stratégiájának alapvető célja a készpénzmennyiség csökkentése, mivel nemzetgazdasági szinten évente 400-500 milliárd forintra tehető a készpénzfenntartás költsége – jelentette ki Hornung Ágnes.