Érdemben változhat a csődtörvény

 

A módosító javaslat az adósnak biztosítana könnyítő körülményeket a felszámolási eljárásban. Ha egy cégnek jogerősen elrendelik a felszámolását, de kifizeti az addig vitatott számlát, akkor megszűnik ellene a felszámolási eljárás.

A 2019-es költségvetési törvény parlamenti vitája során a részletes vitát lezáró költségvetési bizottsági módosító javaslat – egyebek mellett – módosítani kívánta a csődtörvényt, amely kiegészült egy új bekezdéssel. E szerint a hitelező hozzájárulása nélkül is lehetővé teszi a kérelemre indult felszámolási eljárás megszüntetését a felszámolást elrendelő végzés jogerős meghozatala után, de a felszámolás kezdő időpontja (közzététele) előtt, ha az adós a jogerős végzés alapjául szolgáló teljes tartozását megfizette az eljárást indító hitelezőnek – közölte Fabók Zoltán, a Horváth és Társai Ügyvédi Iroda DLA Piper ügyvédje az Advocatus legújabb bejegyzésében.

A módosító javaslattal kapcsolatban az elmúlt napokban egy hírportálon jelent meg nagyobb terjedelmű írás , amely szerint a jogszabály-módosításnak negatív következményei lehetnek: a törvényjavaslat teljesen kiüresítené a felszámolási eljárások hazai intézményét, jelentősen rombolná az üzleti bizalmat, a tisztességes vállalkozásokat hátrányosan érintené, miközben előnyben részesítené a számlát nem fizetőket – idézte Fabók Zoltán, aki hozzátette: nem osztja ezeket az aggodalmakat.

Úgy vélte, ha elfogadjuk, hogy a követelésbehajtási célú felszámolási eljárás része a létező magyar joggyakorlatnak – és ez aligha vitatható –, és ezen a jogalkotónak nincs oka és szándéka változtatni, akkor a törvényjavaslat alapvetően jó irányba mutat. Ugyanakkor kétségtelen, hogy a jogerős végzés utáni megszüntetés lehetősége némileg idegen a polgári eljárásjog rendszerétől, és ebből fakadóan bizonyos gyakorlati nehézségekkel is szembe kell nézni.