Ötödével is nőhet a lízingpiac

 

Fokozta az ütemet a magyar lízingpiac: az első fél évben a finanszírozott összeg elérte a 329 milliárd forintot, ami sokéves csúcs, és 18 százalékos növekedést jelent éves szinten. A Magyar Lízingszövetség szerint a bővülés a jól szereplő jármű-finanszírozásnak köszönhető, de növekedés volt a termelőeszközöknél is.

A gazdasági növekedés, a jelentősen bővülő járműpiac két számjegyű növekedéshez segítette a magyar lízingpiacot. Az első fél évben a Magyar Lízingszövetség tagvállalatainál az új kihelyezések összege 329 milliárd forintra rúgott. Ez éves szinten 18 százalékos növekedést jelent, és meghaladja az első negyedévben elért 16 százalékos bővülést, illetve sokéves rekordot jelent. A lízingvállalatok teljes portfóliója továbbra is stabil, a fél év végén 1300 milliárd forintot tett ki. Növekedést mutat a kiskereskedelmi autófinanszírozási portfólió mellett a haszongépjárművekhez és az egyéb gépekhez kötődő kitettség is.

Lízing - vágott

Nyikos Katalin, a Magyar Lízingszövetség elnöke elmondta: „A gazdasági környezet kedvező, a GDP várhatóan jelentősen bővül, és a vállalkozások beruházási kedve javult. Ugyanakkor a kamatemelési várakozások fokozódtak, a forintalapú konstrukciók kamata az utóbbi hónapokban nőtt, főként az agrárfinanszírozásban. Az emelkedő kamatszint ellenére nagyon erős fél évet zárt a lízingpiac.”

Továbbra is a járművek húzzák leginkább a piacot

A különböző lízingpiaci szegmenseket vizsgálva kiderül, hogy a járműpiac növekedése nagyban hozzájárul a lízingpiaci fejlődéshez. A személy- és kisteherautóknál a finanszírozott összeg kiemelkedő mértékben, negyven százalékkal mintegy 119 milliárd forintra emelkedett. Ezen belül a magánszemélyek újautó-beszerzéseit 17,2 milliárd forint értékben finanszírozták a lízingcégek, ami szintén 40 százalékos emelkedésnek felel meg.

Bár a járműpiacinál kisebb mértékben, de így is két számjegyű növekedés volt a flottaszegmensben: a finanszírozott összeg 12 százalékkal közel negyvenmilliárd forintra nőtt.

Bővebben a témáról itt  olvashat.