Harmincmilliós jegybanki bírság a City Hitelbróker Kft.-nek

 

Harmincmillió forint bírság megfizetésére és a jogsértések megszüntetésére kötelezte a jegybank a pénzpiaci független közvetítőként működő City Hitelbróker Kft.-t többek között nyilvántartási, panaszkezelési és adatszolgáltatási hiányosságok miatt.

Hivatalból folytatott célvizsgálatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a lakástakarékpénztári, valamint hitel termékeket közvetítő City Hitelbróker Kft.-nél annak megállapítására, hogy a vizsgált időszakban miként tett eleget a független pénzpiaci közvetítői tevékenységre vonatkozó jogszabályi előírásoknak. A társaság a pénzpiacon a független közvetítői tevékenységet többes ügynökként végzi, vagyis több pénzügyi intézmény egymással versengő termékeit közvetíti, elősegítve ezzel a pénzügyi intézmény és a leendő ügyfél közötti szerződéskötést – tájékoztatott a jegybank.

Közölték, a 2014. január 1-től kezdődő időszakot áttekintő jegybanki vizsgálat megállapításai szerint a társaság közvetítői tevékenysége során több olyan általa foglalkoztatott természetes személy munkáját is igénybe vette (úgynevezett „ajánlói rendszer”-t működtetett), akik nem feleltek meg teljes körűen a pénzügyi közvetítéshez szükséges szakmai és személyi feltételeknek, ugyanakkor ténylegesen közvetítési tevékenységet végeztek. A City Hitelbróker Kft. nem rendelkezett továbbá a vonatkozó jogszabályok által elvárt minimális számú – legalább három – megbízóval, huzamosabb ideig mindössze egy, majd később is csupán két pénzügyi intézmény megbízásából közvetített egyes pénzügyi termékeket.

 Nyilvántartási hiányosságok

A vizsgálat hiányosságot azonosított a társaság szerződéskötést megelőző ügyféltájékoztatási, igényfelmérési és ajánlat átadási eljárását érintően is. A társaság ugyanis nem tett eleget teljes körűen és igazolható módon a jogszabályokban előírt – a megalapozott fogyasztói döntését segítő – előzetes tájékoztatási, illetve az ügyféligények felmérésére vonatkozó kötelezettségének, emellett nem tudta hitelt érdemlően igazolni, hogy a szerződéskötés elősegítése és a termékek összehasonlítása érdekében az ügyfeleknek a jogszabály által előírt minimális számú egymással versengő intézmény ajánlatát átadta.

Bővebben a témáról itt olvashat.