Januári szochó-csökkenést akarnak a munkáltatók

 

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke kedvezőnek tartaná, ha már jövő januártól csökkenne 2 százalékponttal a szociális hozzájárulási adó (szocho), így nagyobb mértékben nőhetne a minimálbér, ám teljesíthetetlennek tartják azt a szakszervezeti elvárást, hogy 2019-ben az átlagkereset, a minimálbér és a szakmunkás minimálbér is kétszámjegyű mértékben emelkedjen – írta a keddi Világgazdaság.

Mint azt a lapnak nyilatkozó Rolek Ferenc alelnök kifejtette, hogy a vállalkozásoknak emelniük kell a munkavállalók bérét, hogy azok ne menjenek külföldre dolgozni. A bérfejlesztés ugyanakkor a vállalkozások bevételétől, a termelékenységtől függ, az pedig nem bővül 10 százalékkal 2 hangsúlyozta.

Megemlítette azt is, hogy a munkáltatók tárgyalásokat folytatnak a Pénzügyminisztériummal a szocho-csökkentés idejéről.

A mikro- és kisvállalkozásokat tömörítő Ipartestületek Országos Szövetségének (Iposz) elnöke, Németh László a lapnak elmondta, hogy adóváltoztatásokra lenne szükség, hogy a szolgáltatási szektor megőrizhesse versenyképességét. Az Iposz azt szorgalmazza, hogy a kata esetében a jelenlegi 8 millióról 12 millió forintra emelkedjen az áfamentesség összeghatára. Bizonyos szolgáltatásoknál 5 százalékos áfát javasolnak, és csökkentenék a kiva mértékét is. Az Iposz szolid, az infláció körüli béremelést tart reálisnak jövőre.