Így vehet megbízható használtautót

 

Az elmúlt időszakban egyre több olyan fogyasztóvédelmi vitás ügy került a Budapesti Békéltető Testülethez, amelyek tanulságul szolgálnak a potenciális vásárlóknak arra, hogyan kell és érdemes eljárni, ha használtautót vennének egy kereskedőtől.

Használtautót vett egy ügyfél, ami már rögtön azután motorhibás lett, hogy elhagyta a vásárlás helyszínét. Később döbbent rá, hogy az aláírt szerződés melléklete szerint a jármű még csak a „közlekedésre sem volt alkalmas a műszaki állapota miatt”. Egy másik fogyasztó pedig úgy járt, hogy a négymillió forintos, „pár hónapja Németországból behozott” autóról kiderült, már évek óta magyarországi forgalomban van, megtévesztették a korábbi szervizek időpontjáról is. Az ígért és garantált karambolmentesség ellenére pedig kiderült, hogy korábban a bal hátsó rész teljesen összetört egy balesetben – összességében a panaszos kára milliós volt. A Budapesti Békéltető Testület (BBT) tapasztalatai szerint a vevők nem tanúsítanak kellően körültekintő magatartást használtautó-vásárláskor.

Az elmúlt időszakban egyre több olyan fogyasztóvédelmi vitás ügy fordult elő a BBT előtt, amelyek tanulságul szolgálnak a fogyasztóknak, hogyan kell és érdemes eljárni, ha használtautót vennének egy kereskedőtől. A tapasztalatok szerint a szerződések tartalmát nem ismerik meg kellőképpen, pedig később nem lehet már olyan hiba miatt reklamálni, amit ismertek a vásárláskor, vagy amit ismerniük kellett volna.

Használhatatlan autó

Így fordulhatott elő az az eset például, amelyben az ügyfél csaknem félmillió forintért vett meg egy olyan járművet, amely valójában teljesen használhatatlan volt. Már, amikor elhajtott a vásárlás helyszínéről, akkor is motorhibát tapasztalt. Később pedig a BBT előtti eljárásban derült ki a számára, miszerint az adásvételi szerződés jegyzőkönyvét is aláírta. Ebben az szerepelt, hogy az autó haladéktalan, és alapos műszaki ellenőrzést, és az alapvető műszaki berendezések javítását igényli, olyan rossz állapotban van. Az, a papír szerint nem volt közlekedésre alkalmas, még akkor sem, ha látszólag működőképes.

autó - használtautó

A kívülről sértetlennek látszó autó ne tévesszen meg senkit, a motortér rejthet kellemetlen meglepetéseket
Fotó: MTI

Egy másik vitás ügyben az adásvétel tárgya egy népszerű márka négymillió forintos típusa volt, és a vevő annyira megbízott a meggyőző hirdetés szövegében, hogy csak a vásárlást követően vitte el szakszervizbe, állapotfelmérésre. A hirdetés szerint gyári karambolmentes, pár hónapja Németországból behozott és néhány hónapja szervizelt gépjárműről volt szó, amely gyári fényezésű és műszakilag teljes mértékben hiba- és költségmentes, és vásárlás esetére az összes gyári kulcs átadását is megígérték.

Bővebben a témáról itt olvashat.