Több pénz jut idén nyaralásra

 

A magyarok hatvan százalékának van lehetősége hosszabb-rövidebb pihenésre idén. Az üdülésre az előző évhez képest 15 ezer forinttal több, átlagosan 162 ezer forint jut háztartásonként – derül ki a Budapest Bank megbízásából készített reprezentatív kutatásból. A nyaralók többnyire belföldi úti célt választanak, egyharmaduk azonban külföldre is eljut. A Balaton továbbra is népszerű, a 30 évnél idősebbek számára viszont az egyéb belföldi helyek vonzóbbak.

Ötödik éve vizsgálja rendszeresen a Budapest Bank a magyar lakosság nyaralási szokásait. Jó hír, hogy 2014 óta 13 százalékponttal csökkent azok aránya, akiknek nincs lehetőségük nyaralni, így idén a válaszadók hatvan százaléka mondta, hogy tervez nyaralást. A nyaralók átlagosan nyolc napra utaznak el. Az üdülésre ezen a nyáron jóval több pénz jut: tavalyhoz képest átlagosan 15 ezer forinttal többől (átlagosan 162 ezer forintból) gazdálkodhatnak az utazók. Ez megközelítőleg 9300 forint/fő/éj költséget jelent számukra.

A változás annak is köszönhető, hogy 2017-hez képest öt százalékponttal csökkent a maximum ötvenezer forintos keretből gazdálkodók száma, és körülbelül ugyanennyivel nőtt a 200 ezer forint feletti büdzsével rendelkezők aránya. Az utazást továbbra is elsősorban félretett pénzből finanszírozzák a nyaralók (77 százalék), amelyet az aktuális havi bevételekkel (36 százalék) és a cafeteria-kerettel (20 százalék) egészítenek ki.

Erősödő belföldi turizmus

A nyaralók fele a főszezonban, júliusban és augusztusban utazik, tíz százalék pedig szeptemberre időzíti éves pihenését. A magyarok több mint kétharmada belföldön (is) nyaral, és továbbra is körülbelül egyharmad azok aránya, akik külföldre is eljutnak. A hazai úti célok között nagyot nőtt a Balatonon kívüli üdülőhelyek népszerűsége: idén 54 százalék választ ilyen helyet, ami csaknem tíz százalékpontos növekedés tavalyhoz képest.

Balaton - nyár tó - turizmus - vendég - vitorlás

Már nem csak a Balaton a Riviéra – a harminc éven felüli válaszadók jobban kedvelik az egyéb hazai úti célokat
Fotó: MTI

A Balaton elsősorban a fiatalok között népszerű: a 18-29 éves korosztály közel fele tölt itt hosszabb-rövidebb időt idén nyáron, az utazók életkorának előre haladtával azonban fokozatosan csökken a magyar tenger vonzereje, így az 50-75 éveseknek már csak negyede mondta, hogy a Balatont választja nyaralása helyszínéül. A harminc éven felüli válaszadók jobban kedvelik az egyéb hazai úti célokat: csaknem hatvan százalékuk választja a belföldi turizmus ezen formáját.

Bővebben a témáról itt olvashat.