Egyre kevesebben vesznek fel változó kamatozású kölcsönt

 

Az idén 314 milliárd forint értékben kötöttek lakáshitel-szerződéseket a bankok, ez 36 százalékos növekedést jelent éves összevetésben. A rizikósabb, változó kamatozású új lakáshitelek összege 15 százalékkal mérséklődött. A legalább 10 évig fix törlesztésű lakáshitelek száma 26 százalékkal nőtt.

A legfrissebb adatok alapján veszítettek korábbi népszerűségükből a rizikósabb, változó kamatozású lakáshitelek, amelyeknél a kamatok emelkedése a törlesztőrészletet is azonnal növeli. A teljes piac ugyanakkor lendületesen bővül – áll a BankRáció.hu, a jegybank hivatalos piaci adatait feldolgozó elemzésében.

Csökkenés a rizikós hiteleknél

Az év első öt hónapjában a bankok 314 milliárd forint értékben kötöttek új lakáshitel-szerződéseket, ez éves összevetésben 36 százalékos emelkedésnek felel meg. A 3-12 hónapos kamatperiódusú, azaz változó kamatozású lakáshitelek összege 76 milliárd forintra rúgott, ez 15 százalékos csökkenésnek felel meg.

Trencsán Erika, a portál szakértője szerint mindenképpen örömteli változás, hogy a változó kamatozású lakáshiteleknél csökkenés következett be. Ez a változás ugyanis arra utal, hogy a hitelfelvevők egyre jobban tisztában vannak azzal, hogy a változó kamatozású lakáshiteleknél a kamatok emelkedése azonnal megjelenik a törlesztőrészletekben, ezáltal kockázatosabbak a több évre vagy a futamidő végéig fix törlesztőrészletet garantáló lakáshitelekhez képest.

THM - hitel - kamat

Októberben lép életbe az a szigorítás, ami szerint a havi törlesztőrészlet nem haladhatja meg a nettó jövedelem ötven, magasabb jövedelem esetén hatvan százalékát
MTI illusztráció

Nagyobb piacra számíthatnak a legbiztonságosabb lakáshitelek

Az is látszik a friss adatokból, hogy a legbiztonságosabb, minimum tíz évig fix törlesztőrészletet biztosító lakáshitelek összege az év első öt hónapjában megközelítette a 19 milliárd forintot, ami 26 százalékos emelkedésnek felel meg éves összevetésben. Bár a teljes piachoz mérve a minimum tíz évig fix törlesztőrészletű lakáshitelek aránya alacsony, de a következő időszakban népszerűbbek lehetnek ezek a konstrukciók.

Bővebben a témáról itt olvashat.