Rekordév a közbeszerzési piacon

 

A magyar közbeszerzési piac rekordévet zárt tavaly: 8811 eredményes eljárás zajlott, amelyek összértéke csaknem 3630 milliárd forint volt. Ez több mint nyolcvan százalékos bővülést jelent a megelőző esztendőhöz képest.

Elfogadta a Közbeszerzési Hatóság tavalyi tevékenységéről szóló beszámolóját az Országgyűlés Gazdasági bizottsága. A kilencven oldalas dokumentumban a hatóság a jogszabályokban előírt kötelező feladatainak maradéktalan teljesítése mellett számot ad a törvényi kötelezettségeken túlmutató önként vállalt feladatairól is.

„A Közbeszerzési Hatóság a közérdek, illetve a közbeszerzési szereplők érdekeit szem előtt tartva törekszik a joggyakorlat formálására, a jogkövető közbeszerzési magatartások terjesztésére, elősegítve a közpénzek nyilvános és átlátható módon történő elköltését. A hatóság 2017-ben folytatta a megelőző évben kezdett megújulását, a 21. század igényeihez igazodva tovább erősítette a szolgáltató jelleget, a hatékony és transzparens kommunikációt, valamint az új, innovatív megoldások alkalmazását” – fogalmazott Bánki Erik, az Országgyűlés Gazdasági bizottságának elnöke.

Rekordév a közbeszerzések piacán

Tavaly 8811 eredményes közbeszerzési eljárás zajlott, amelyek 3629,9 milliárd forintot elérő összértéke a teljes magyar GDP csaknem tíz százalékát teszi ki. A bővüléssel párhuzamosan, fokozódott a verseny is: míg 2016-ban az átlagos ajánlatok száma hat volt, 2017-re ez a szám nyolcra nőtt. Ez azért különösen jó hír, mert a növekvő verseny a visszaélések kockázatának mérséklődését hozza magával, másrészt annak is nyilvánvaló jele, hogy a hazai cégek egyre felkészültebbek és versenyképesebbek a közbeszerzések terén.

„A Közbeszerzési Hatóság kiemelt feladata az átláthatóság és a verseny biztosítása a közbeszerzések piacán. Mindkét területen jelentős eredményeket értünk el tavaly. Az Európai Bizottság szerint transzparencia terén kiváló teljesítményt nyújt hazánk, hiszen a legutóbbi, 2017-ben publikált belső piaci eredménytáblán százszázalékosra értékelték a magyar közbeszerzések átláthatóságát” – mondta Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke.

Stockphoto - áru - beszerzés - közbeszerzés

Tavaly a közbeszerzési eljárások összértéke 3629,9 milliárd forint volt, amely a magyar GDP csaknem tíz százalékát teszi ki
Fotó: Shutterstock

Mint mondta, a hatóság számos újítást vezetett be annak érdekében, hogy az átláthatóságot tovább növelje: napi szerkesztésűvé tette a Közbeszerzési Értesítőt, elindította a Napi Közbeszerzés mobilapplikációt – amelyet ez idáig több mint ötezer felhasználó töltött le –, illetve a hatóság honlapján is folyamatosan, naprakészen jelentet meg minden, közbeszerzési eljárásokhoz, illetve jogorvoslathoz kapcsolódó információt, döntést.

Bővebben a témáról itt  olvashat.