Folytatódik a beruházási láz a mezőgazdaságban

 

A magyar agrárvállalkozók kétharmada támogatások nélkül is fejlesztette gazdaságát az elmúlt évben, egyharmaduk pedig idén tovább növeli a beruházásokra fordított összeget – derül ki a Budapest Bank Agrár Gazdasági Indexéből.

A hazai gazdák hangulatát, várakozásait 2015 óta mérő Agrár Gazdasági Index jelenleg +6 ponton áll, ami a tavalyihoz képest 1 pontos emelkedés, továbbra is óvatos optimizmus uralkodik tehát a mezőgazdaságban. Ez leginkább az erős beruházási hajlandóságban mutatkozik meg, amely a rendelkezésre álló forrásoknak és az alacsony kamatkörnyezetnek köszönhetően 2017 óta magas szinten stabilizálódott.

Komoly beruházások jöhetnek az állattartóknál

Tavaly a megkérdezettek 67 százaléka hajtott végre beruházást, ami a két évvel korábbihoz képest 17 százalékpontos emelkedés. A nagyobb, 500 millió forint feletti éves árbevétellel rendelkező gazdaságok kiemelkedően aktívak voltak: közülük közel kilecven százalék vágott bele valamilyen fejlesztésbe. Az átlagosnál ugyancsak magasabb, nyolcvanszázalékos beruházási aktivitást mértek a vegyes gazdaságokban és az 500 állatnál többet tartó vállalkozásoknál. (1. ábra)

Beruházások - cégek

A következő egy évben az agrárvállalkozások egyharmada növelné a beruházásokra fordított összeget. Az állattartóknál különösen intenzív esztendőre számíthatunk, náluk ugyanis minden második gazdaság tervez a tavalyinál nagyobb értékű fejlesztést. (2. ábra) „Az állattartó gazdaságok fokozott motiváltsága a beruházásokat illetően közvetve azt is mutatja, hogy a növénytermesztő szektor eszközellátottsága megfelelő.

Beruházás - összérték

Fontos látni ugyanakkor, hogy a technológiai újdonságok, első sorban az agrárinformatikai megoldások jelentősége folyamatosan felértékelődik a következő években. Mindennek hatása már érezhető az irányadó gazdaságok körében” – mondta el Koncz Máté, a Budapest Bank agrárszakértője.

Jelentős technológiai fejlesztések várhatók

A kapacitásait – a földterület nagyságát, a tenyésztett állatok számát vagy az előállított termékek mennyiségét – tavaly még minden negyedik, idén viszont már csak minden ötödik vállalkozás tervezi bővíteni, közülük is elsősorban a kisebb gazdaságok terjeszkednének.

A hatékonyság szempontjából biztató jel, hogy technológiai fejlesztést eddig soha nem látott arányban, 64 százalékban terveznek a gazdálkodók, csaknem kétszer annyian, mint két évvel ezelőtt. A szektor termelékenysége szempontjából pedig különösen jó hír a legkorszerűbb megoldások terjedése. A megkérdezett vállalkozások hatvan százaléka saját bevallása szerint már jelenleg is használ valamilyen precíziós technológiai elemet – az 500 millió forint feletti árbevételű cégeknél ez az arány mintegy nyolcvan százalékos –, a következő évben pedig további hét százalék vág bele ilyen célú beruházásba.

Bővebben a témáról itt olvashat.