Értéktár program: csaknem százhatvannégyezer látogató

 

Több mint tízezer látogatója volt eddig az egri Dobó István Vármúzeumban „Fegyvermustra” címen ez év június 22-én megnyílt interaktív tárlatnak, melyen az egyik fő attrakció, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Értéktár programja keretében megvásárolt Péterváry-fegyvergyűjtemény kiemelkedő darabjainak bemutatása – tájékoztatott az MNB.

Eddig 10 765-en látták a „Fegyvermustra” címen Egerben a Dobó István Vármúzeumban június 22-én megnyílt interaktív állandó kiállítást, melynek egyik szenzációja a Magyar Nemzeti Bank Értéktár programja keretében megvásárolt Péterváry-fegyvergyűjtemény kiemelkedő darabjainak bemutatása. Ezzel 2018. január eleje és június vége között összesen 163 344 érdeklődő látta az MNB Értéktár programja keretében megvásárolt és Magyarország közgyűjteményeibe kihelyezett műkincseket – tájékoztatott a jegybank.

Tiziano - Vecellio Mária gyermekével - Értéktár Program - MNB

Az MNB Értéktár programja keretében megvásárolt és Magyarország közgyűjteményeibe kihelyezett műkincsek egyike, Tiziano Vecellio: Mária gyermekével
Fotó: MTI

Közölték, a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításán a többi között megtekinthető Tiziano Vecellio: Mária gyermekével, Gulácsy Lajos: Mulatt férfi, Vaszary János: Kereszténység, Orbán Dezső: Fekvő akt, Abraham van Beijeren: Csendélet gyümölcsökkel című alkotása ez év első félévében 126 341 látogatót vonzott. A debreceni Déri Múzeumban Munkácsy Mihály: Krisztus Pilátus előtt című monumentális festményét 2018. első félévében összesen 26 238 érdeklődő látta.

A Kövesi-gyűjtemény, az Artpool- dokumentumgyűjtemény, Bachman Gábor építészeti hagyatéka, a Moholy-Nagy László festmény- és dokumentumgyűjtemény, a szentendrei skanzen Erdélyi tájegység gyűjteménye, a Bedő Rudolf hagyaték egyes tételei, a Kossuth dagerrotípia, a Kiss Ferenc gyűjtemény, Csernus Tibor hat festménye, a Rakovszky-iratgyűjtemény, Benczúr Gyula: XVI. Lajos és családja elfogatása című festménye, II. Lajos és II. Rudolf portréja, a bécsi ezüst klasszicista kínálótál, az art deco hat darabos szalongarnitúra, Breuer Marcel gránit tárgyalóasztala a befogadó múzeumokban feldolgozás, restaurálás alatt állnak annak érdekében, hogy minél előbb a nagyközönség számára látogathatóak legyenek.