Májusban is nőtt az ipari termelés

 

az ipari termelés volumene 0,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztított adatok szerint a termelés 3,8 százalékkal emelkedett az év ötödik hónapjában, erősítette meg csütörtökön második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Nőttek a mezőgazdasági termelői árak, májusban 0,6 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiakhoz képest.

Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 1,9 százalékkal emelkedett. Az ipari export volumene 2,0 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A feldolgozóipari exportértékesítés 35 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 10,2 százalékkal visszaesett. Ugyanakkor a feldolgozóipari export 15 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai 5,7 százalékkal nőttek.

Az ipar belföldi értékesítése 2,9, ezen belül a feldolgozóiparé 7,1 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos hónapjában. Az év első öt hónapjában 3,1 százalékkal nőtt az ipari kibocsátás az előző év azonos időszakával összevetve, a belföldi eladások 5,1, az exportértékesítés volumene 1,1 százalékkal emelkedett.

Emelkedtek a mezőgazdasági árak

Az emelkedés a növényi termékek árának 4,6 százalékos növekedéséből és az élő állatok és állati termékek árának 6,4 százalékos csökkenéséből tevődik össze – jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Közlésük szerint a gabonafélék ára 10,0 százalékkal emelkedett egy év alatt májusra, az áprilisi 10,7, és a márciusi 10,2 százalékos drágulást követően. A gyümölcsök és a zöldségek ára egyaránt 7,9 százalékkal nőtt. A burgonya ára 3,7 százalékkal csökkent egy év alatt. Az élő állatok termelőiár-szintje 9,1 százalékkal csökkent, az állati termékeké 0,6 százalékkal lett alacsonyabb.

A tej ára 0,7 százalékkal csökkent, a tojásé 2,2 százalékkal mérséklődött, ez utóbbi az előző hónapban mért növekedéshez képest csaknem 8 százalékponttal esett.