Májusban tarolt a belföldi turizmus

 

A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma májusban 7,6, a belföldi vendégek által eltöltötteké 7,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit – jelentette a KSH. A Magyar Turisztikai Ügynökség szerint egyértelmű sikerrel zárta az idei év első öt hónapját a turizmus, folyamatosan érezhető az erősödés, különösen a belföldi turizmusban.

A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma májusban 7,6, a belföldi vendégek által eltöltötteké 7,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit – hozta nyilvánosságra szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma ezzel 7,5 zázalékkal haladta meg a tavaly májusit az áprilisi 0,8 százalékos visszaesés után.

Kereskedelmi szálláshelyek

Közölték, a kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele tíz százalékkal emelkedett és megközelítette a 45,8 milliárd forintot. Ebből a szállásdíj-bevétel 9,0 százalékos növekedéssel 27,3 milliárd forintra, a vendéglátásból eredő bevételek 22,8 százalékos emelkedéssel 10,4 milliárd forintra nőttek.

Elértük a tízmilliót

Egyértelmű sikerrel zárta az idei év első öt hónapját a turizmus, folyamatosan érezhető az erősödés, különösen a belföldi turizmusban: a belföldi vendégek száma az év első öt hónapjában majdnem 10 százalékkal (9,2) nőtt az előző évhez képest, de külföldi vendégből is jóval több érkezett hazánkba, a növekedés 7,8 százalékos. A Balatonnál a sokszor változékony időjárás ellenére is kétszámjegyű idén a növekedés, a magyar tenger egyre inkább négy évszakos úti céllá válik – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

Kiemelkedő május

A KSH legfrissebb adatai szerint idén májusban 9,4 százalékkal nőtt a vendégek száma Magyarországon 2017 májusához képest, ezen belül kiemelkedő a külföldi vendégszám növekedése (12 %), de a belföldi vendégforgalom is 6,8 százalékkal volt magasabb idén mint egy évvel korábban. Összesen 1 millió 147 ezer vendéget mutatnak az adatok, akik 2,6 millió vendégéjszakát töltöttek el a szálláshelyeken, ami szintén növekedés az előző év májusához képest (+7,5 %).

Németországból töretlen az emelkedés, májusban a német vendégek 12,7 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek Magyarországon, mint egy évvel korábban, ami kiemelten fontos eredmény, hiszen Németország Magyarország legfontosabb küldőpiaca. Nagyot ugrott a lengyelek körében Magyarország népszerűsége, májusban 30,7 százalékkal nőtt a lengyel vendégéjszakák száma, de figyelemre méltó a Romániából (+21,6 %) és a Kínából (+20,1 %) érkezők vendégéjszakáinak növekedési üteme is.

Csökkenő szezonalitás

Egyértelműen sikeresen zárta az első öt hónapot a turizmus, a külföldi vendégszám jelentős emelkedésénél (+7,8%) még dinamikusabban alakult a belföldi vendégek számának növekedése (+9,2%). A vendégéjszakák száma már május végére elérte a 10 milliós értéket, ami 7,1 százalékos növekedést jelent 2017 első öt hónapjához képest, a szálláshelyek bevételei pedig 11,4 százalékkal emelkedtek ugyanebben az időszakban.

Balaton - nyár tó - turizmus - vendég - vitorlás

A Balatonnál emelkedtek a legnagyobb mértékben a belföldi vendégéjszakaszámok
Fotó: MTI

Az idei első öt hónapját összesítve figyelemre méltó, hogy az ország minden részében növekedett a vendégforgalom. Ez arra utal, hogy mind több desztinációban sikerül bizonyos mértékben csökkenteni a szezonalitást és a forgalom területi koncentrációja is enyhül. Ez egyébként a kormány által elfogadott Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030 egyik kiemelt törekvése. A belföldi vendégéjszakaszámok a Balatonnál emelkedtek a legnagyobb mértékben, 14 százalékkal, mindezt úgy, hogy az időjárás viszonylag kiszámíthatatlan volt eddig idén. A külföldi vendégéjszakaszámok pedig az Észak-Alföldön emelkedtek a legnagyobb mértékben, 17,4 százalékkal.

Az is kiemelkedően fontos adat, hogy a belföldi vendégek száma a magasabb árak mellett tudott 9,2 százalékkal emelkedni, ez azt mutatja, hogy erősödik a belföldi turisták vásárlóereje.

Töretlen bővülés

Az idei év első öt hónapjában a TOP 10 küldőország közül az Egyesült Királyság kivételével minden országból töretlen a bővülés, sőt Románia esetében ennek üteme kétszámjegyű (16 %). Különösen fontos, hogy január-májusban elsőszámú küldőpiacunkról, Németországból is 7,1%-os bővülést regisztráltak, azaz a tavaly megindult növekedés lendülete továbbra is tart. A több mint egy éve folyamatosan bővülő orosz vendégéjszakák számának 2018. január-májusban tapasztalt 6,5 százalékos emelkedésének köszönhetően Oroszország az ötödik helyen áll a küldőországok január-májusi toplistáján.

 

Budapest első öt havi teljesítménye is kedvező képet mutat, az összes vendégéjszaka szám 4,6 százalékkal nőtt, a külföldi forgalom 3,5 százalékkal, a belföldi forgalom pedig kiugróan, 12,2 százalékkal emelkedett a fővárosban 2017 első öt hónapjához képest.

Rekorderedményeket várnak

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) a május végéig elért teljesítmény alapján idén is rekorderedményekre, bevételekre számít, amiben várhatóan az eddigieknél nagyobb szerepe lesz a belföldi vendégforgalomnak, a fővároson kívüli szállodáknak – írták. Hozzátették, a belföldi vendégfogalomban jelentős szerepet játszó Szép-kártya felhasználás 3,7 százalékos növekedéssel 6,143 milliárd forintot tett ki május végéig, ami a magyar vendégek által fizetett szállásdíjbevétel 20,6 százalékát adta.

Nemzetközi összehasonlításban a magyarországi szállodák első öthavi teljesítménye nagyon kedvező: az egy kiadható szobára jutó szobaárbevétel (Revpar mutató) 55,3 euró lett, ami a kelet-közép-európai -– Ausztria, Csehország, Magyarország, Szlovákia, Lengyelország – régióban a második legmagasabb volt a 67,4 eurót elérő osztrák szállodák után – ismertette az MSZÉSZ.