Folytatódik a közép-európai kockázatitőke-piacok fellendülése

 

A gazdaság és a tőkepiac kedvező környezetet teremt az ügyleteknek, többségük nem számít a piac lassulására, így a közép-európai tőkebefektetési tevékenység továbbra is egészséges szinten mozog – derül ki a Deloitte közép-európai kockázati tőke bizalmi felméréséből.

A közép-európai kockázatitőke-piac tranzakciós aktivitása a válaszadók kétharmada szerint a jelenlegi, hároméves rekordszinten marad. Csaknem egyharmaduk várja a tranzakciók számának további növekedését és csupán két százalékuk számít lassulásra – ez öt éve a legalacsonyabb arány. Nem meglepő tehát, hogy a megkérdezett alapkezelők 69 százaléka az elkövetkezendő hónapokban elsősorban a tranzakciók végrehajtására tervez összpontosítani, csakúgy, mint az utóbbi két év felmérései szerint.

A várakozásokat elősegíti a piacok likviditása: a válaszadók háromnegyede (74 százalék) gondolja úgy, hogy a hitelfinanszírozás elérhetősége változatlan marad a következő hónapokban. Ez növekedést jelent az előző felméréshez (67 százalék) képest, ugyanakkor már csak a válaszadók egytizede számít a banki források bővülésére, míg ezt legutóbb a válaszadók ötöde (21 százalék) várta.

Növekvő érdeklődés

Az egészséges tőkepiac, valamint a régió iránti egyre nagyobb érdeklődés kedvez a pozitív várakozásoknak, de az árazásban korábban tapasztalt növekedés stagnálni látszik: a válaszadók majdnem ötöde (17 százalék) – a tavalyi arány (8 százalék) több mint duplája – arra számít, hogy az eladók ár- elvárása csökkenni fog az elkövetkező félév során.

Bővebben a témáról itt olvashat.