Fontos partnernek tekinti az AmCham-et a magyar kormány

 

A kormány fontos partnernek tekinti a Magyarországon működő Amerikai Kereskedelmi Kamarát (AmCham), amely a magyar gazdaságban jelentős szerepet betöltő vállalatokat tömöríti – mondta az innovációs és technológiai miniszter a kamara pénteki budapesti üzleti fórumát követően újságíróknak.

Palkovics László, az AmCham üzleti fórumán az Innovációs és Technológiai Minisztérium feladatait bemutatva egyebek közt arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány tervei szerint 2022-re Magyarország a GDP 1,8 százalékát fordítaná kutatás-fejlesztésre, innovációra.

A miniszter elmondta, a fórumot megelőzően vállalatvezetőkkel egyeztetett, ahol az AmCham tagvállalatai hangsúlyozták, fontos az innovációs és a kutatási erőforrások összehangolása. Az innovációs és technológiai miniszter szólt arról, hogy a megbeszélésen érintették az oktatás helyzetét, a munkaerőpiaci problémák kezelését, tárgyaltak a termékfejlesztés, az innováció, a kutatás-fejlesztés és a tudomány kérdéseiről.

Fejlesztést is hozzanak a cégek

Palkovics László elmondta, arra biztatta az amerikai cégek képviselőit, hogy ne csak gyártást, hanem termékfejlesztést is hozzanak Magyarországra. Hozzátette, Magyarország kedvező üzleti környezetet teremt a befektetésekhez, amelyekhez azonban biztosítania kell a megfelelő munkaerőt, termékfejlesztőt, mérnököt, gazdasági szakembert. Rámutatott arra, hogy a magyar egyetemekre egyre inkább építeni lehet a fejlesztésben is.

Az egyeztetésen szóba került, hogyan lehetne a magyar kis- és középvállalatoknál növelni a termékfejlesztést. A nagyvállalatok igénylik, hogy a beszállítóik a termékfejlesztésben is vegyenek részt.

Egyre inkább jellemző, hogy a nagyobb vállalatok termékfejlesztési feladatokat adnak ki a beszállítóknak, ezért a magyar kkv-knak rendelkezniük kell azzal a kutatás-fejlesztési, innovációs képességgel, amely alkalmassá teszi őket erre a feladatra – mondta Palkovics László.

A miniszter kiemelte, az Innovációs és Technológiai Minisztérium fontos feladata a magyar start-up vállalkozások erősítése. Ennek érdekében egyebek közt megoldást kell találni arra, hogy a kockázati tőke ne csak részesedést szerezzen a cégben, hanem valamilyen formában jelen legyen a cég menedzsmentjében is, és segítse a szakmai irányítást.