Aki kockáztat, kevesebb hitelt kaphat

 

Szigorúbb szabályok jönnek októbertől a lakáshitelpiacon, amelyek a biztonságos, fix törlesztőrészletű konstrukciók további térnyerését segítik, és minimalizálják a kockázatokat. Ha az új szabályok szerint egy átlagfizetéssel húszéves futamidőre veszünk fel kölcsönt és a kamatokat tíz évig fixáljuk, akkor akár 16-17 millió forintos lakáshitelt kaphatunk. Ha azonban ugyanezt maximum öt évre fixáljuk, akkor egy átlagfizetéssel csak tízmillió forintos hitelre lehetünk jogosultak.

Bár az új lakáshitelek hetven százaléka ma már legalább egy évre vagy akár hosszabb időre fix törlesztőrészletet biztosít, a minimum tíz évig fix törlesztőrészletet garantáló konstrukciók kaphatnak igazán nagy lendületet a Magyar Nemzeti Bank októbertől életbe lépő lakáshitelezési szabályainak köszönhetően – áll a BankRáció.hu és az Ingatlan.com összeállításában.

Hadüzenet a kockázatoknak

Az egyik legfontosabb változás, hogy a fix törlesztőrészletet kevesebb mint öt évre garantáló lakáshiteleknél a törlesztőrészlet nem lehet majd magasabb a havi nettó fizetés 25 százalékánál. Nlgyszázezer forintnál magasabb nettó jövedelem esetén pedig harminc százalék lesz a korlát.  A fix törlesztőrészletet öt és tíz év közötti ideig biztosító lakáshiteleknél 35, illetve negyven százalék lesz a limit. Ez azért jelent szigorítást, mert eddig a korlát ötven, illetve hatvan százalék volt. Októbertől az ötven és hatvan százalékos limit csak a minimum tíz évig vagy a futamidő végéig fix törlesztőrészletű lakáshitelekre vonatkozik majd.

„A változásokkal a jegybank egyértelműen a leghosszabb ideig kiszámítható, biztonságos lakáshitelek felé kívánja terelni a hiteligénylőket” –mondta Trencsán Erika, a BankRáció.hu szakértője.  Szerinte a többség már eddig is a több mint egy évig fix törlesztőrészletű lakáshiteleket választotta, de ezek között sok volt az olyan, amelyek tíz évnél rövidebb ideig nyújtottak fix törlesztést. A lépés annyiban érthető, hogy nemzetközi szinten a jegybankok várhatóan az eddiginél szigorúbb monetáris feltételeket teremtenek a jövőben, emiatt pedig emelkedhetnek a kamatok is. A futamidő végéig fix törlesztést garantáló lakáshitelek pedig védelmet nyújtanak az esetleges kamatemelkedés ellen – fogalmazott Trencsán Erika.

Bővebben a témáról itt olvashat.